Zágrábot váratlanul érte a magyar vétó

Írta: Haszon - Készült: 2017. szeptember 11.

Meglepte a horvát államfőt, hogy Budapest nem támogatja országa csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). Magyarország sem Horvátország, sem Románia csatlakozási kérelmét nem pártolja.


Románia esetében a marosvásárhelyi katolikus iskola bezárásával, Horvátországéban pedig a Mol ottani beruházása körül kialakult helyzettel, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartással indokolta a magyar külügy a támogatás megtagadását. A Jutarnji List horvát napilap szerint nem kell túldramatizálni a lépését, mert e döntésével Budapest azt akarja elérni, hogy a Mol a lehető legkedvezőbb tárgyalási pozícióba kerüljön az INA visszavásárlását illetően. Az ügy nem fog rontani a két ország viszonyán – véli a lap, hozzátéve, azért kellemetlen a magyar bejelentés, mert akkor került rá sor, amikor Szlovénia is jelezte, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát, mivel Zágráb nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén–horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét.
Árfolyamok

EUR: 312.99CHF: 272.19USD: 254.28
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>