Ragaszkodnak a lengyelek a háborús kártérítéshez

Írta: Haszon - Készült: 2017. szeptember 12.

A szejm jogi elemzése szerint Lengyelország jogosult arra, hogy jóvátételt kérjen Németországtól a II. világháborús veszteségekért. A kártérítési igénye ugyanis nem évült el, és Varsó eddig jogszerűen nem is mondott le róla.


A lakosság számához, a nemzeti vagyon nagyságához képest Lengyelország európai viszonylatban a legnagyobb háborús veszteséget szenvedte el. A Németország okozta károkat az 1939 augusztusában érvényes árfolyam szerint 49 milliárd dollárra becslik, de ez mai árfolyamon többször ennyi lenne. Lengyelország és állampolgárai azonban a többi országhoz képest aránytalanul alacsony jóvátételt kaptak a németektől. Az 1953-ban tett nyilatkozat pedig, amelyben a Lengyel Népköztársaság lemondott a kommunista blokknak járó kártérítés neki megítélt részéről, a Szovjetunió nyomására született meg, nem volt összeegyeztethető az akkor érvényes lengyel alkotmánnyal, s csak a szovjet blokkhoz tartozó Német Demokratikus Köztársaságra vonatkozott.
Árfolyamok

EUR: 311.16CHF: 269.85USD: 248.37
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>