Hiánycikk lesz a vaj

Írta: Haszon - Készült: 2017. szeptember 12.

Lassan hiánycikk lesz Európában a vaj, amiről elsősorban a csökkenő tejtermelés tehet. Még idén bekövetkezhet, hogy az élelmiszerek – különösen az édességek és a péksütemények – ára azért fog emelkedni, mert túl drága a vaj.


Ausztriában például 2016 közepétől 80 százalékkal emelkedett az ára. A csökkenő tejtermelés okait s az ezzel kapcsolatos vajhiányt az orosz embargóval, illetve azzal magyarázzák a szakemberek, hogy 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot s felszámolta a tejkvóta rendszert. Ez az árak eséséhez vezetett, emiatt viszont a tejtermelők többsége felhagyott a tevékenységével, hiszen a piacot elárasztó olcsó tejdömpinggel nem tudott konkurálni. A fejőstehenek egy részét eladták vagy vágóhídra küldték. A vajhiányt már az üzletláncok, például a Billa is elismerték, de azzal nyugtatják a vásárlóikat, hogy így is gond nélkül hozzájuthatnak ehhez a kedvelt árucikkhez.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>