Történelmi csúcson az USA államadóssága

Írta: Haszon - Készült: 2017. szeptember 13.

A történelem során először az Egyesült Államok államadóssága átlépte a húszbillió (húszezer milliárd) dolláros határt, miután a kincstár a rendkívüli intézkedések megszüntetését követően újra elkezdett állampapírokat kibocsátani.


A lélektani határ átlépésére azután került sor, hogy Donald Trump saját pártja, a republikánusok feje fölött megállapodott a Demokrata Párt vezetőivel, így a kongresszus elfogadta azt a javaslatcsomagot, amellyel többek között december 8-ig meghosszabbítják az adósságplafon felfüggesztését. Március óta a kincstár nem bocsáthatott ki új állampapírokat (a korábbi meghosszabbítás akkor járt le), ezért 19 billió dollár körül stagnált az USA adóssága. A megállapodás révén azonban megnyíltak a pénzcsapok, és a kincstár feltöltötte apadó tartalékait. Az Egyesült Államok bruttó hazai termelése 18 és fél billió dollár, így az államadósság már eléri az ország GDP-jének 107 százalékát.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>