Történelmi csúcson az USA államadóssága

Írta: Haszon - Készült: 2017. szeptember 13.

A történelem során először az Egyesült Államok államadóssága átlépte a húszbillió (húszezer milliárd) dolláros határt, miután a kincstár a rendkívüli intézkedések megszüntetését követően újra elkezdett állampapírokat kibocsátani.


A lélektani határ átlépésére azután került sor, hogy Donald Trump saját pártja, a republikánusok feje fölött megállapodott a Demokrata Párt vezetőivel, így a kongresszus elfogadta azt a javaslatcsomagot, amellyel többek között december 8-ig meghosszabbítják az adósságplafon felfüggesztését. Március óta a kincstár nem bocsáthatott ki új állampapírokat (a korábbi meghosszabbítás akkor járt le), ezért 19 billió dollár körül stagnált az USA adóssága. A megállapodás révén azonban megnyíltak a pénzcsapok, és a kincstár feltöltötte apadó tartalékait. Az Egyesült Államok bruttó hazai termelése 18 és fél billió dollár, így az államadósság már eléri az ország GDP-jének 107 százalékát.
Árfolyamok

EUR: 311.16CHF: 269.85USD: 248.37
 

Legnépszerűbb cikkek

Mindenki a legjobbat akarja. Álláskeresőként jó helyen dolgozni, megbecsülten, kreatív feladatokkal, jó fizetésért. Céges oldalról tehetséges, elhivatott kollégákkal feltölteni a létszámot. Valahogy mégsem klappol a kettő. De miért? Mi nem ...
Tovább >>