Szomorú jelentés a magyar tanárokról

Írta: Haszon - Készült: 2017. szeptember 13.

Az OECD új, 450 oldalas tanulmánya számos kritikát fogalmaz meg a magyar oktatásügyről. Az oktatási kiadások GPD-arányosan 2014-ben 4 százalékot tettek ki, ami az egyik legalacsonyabb volt az OECD-országok között.


2015 óta azonban folyamatosan nőnek a források, jövőre várhatóan a 2100 milliárdot is meghaladják. A pedagógusok korfája viszont tovább romlott: a tanárok 37 százaléka 50 éve fölötti, ami ugyan megfelel az OECD-átlagnak, de mindössze 6 százalékuk 30 év alatti. A jelentés szerint a magyar tanárok többet dolgoznak, mint 2005-ben; hasonló jelenség csak 5 országban figyelhető meg. A legtöbbet a svájci, az amerikai és a brit oktatók dolgoznak, a magyarok ennél jóval kevesebb, de ugyanannyi időt töltenek az iskolákban, mint osztrák és japán kollégáik, bár hozzájuk képest töredék bérért. A tanári fizetések 2015-ben a pedagógus életpálya keretében 31 százalékkal nőttek, de így is messze elmaradnak az ipari országok átlagától.
Árfolyamok

EUR: 312.6CHF: 268.4USD: 266.52
 

Legnépszerűbb cikkek

A fluktuáció megbénítja a vállalatokat. Különösen munkaerőhiány idején a cég létét veszélyezteti. Mi okozza a nem kívánt távozásokat? Hogyan reagáljon erre a vezető? Erre is válaszolt saját tapasztalatai alapján Csikós-Nagy Katalin, a HR Ev...
Tovább >>