Orvosi tippek másnaposság ellen

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2017. szeptember 27.

Magyarország az alkoholfogyasztás terén éllovas, így aztán a másnaposság is "népbetegség". Van, aki arra esküszik, hogy nem szabad keverni a különféle italokat, míg mások lefekvés előtt automatikusan bevesznek egy fejfájás-csillapítót. A módszerek némelyike azonban többet árt, mint használ.


Alig van olyan, aki ne tapasztalta volna meg a túlzott alkoholfogyasztás utáni másnaposságot, ami az émelygés, a hányás, a fejfájás és a szédülés nagyon kellemetlen tünetegyüttese. A rosszullét oka az, hogy a felszívódó alkohol a máj alhohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid pedig mérgező, és ez okozza többek között a másnaposságot.

1. Figyelj, hogy mit iszol!

Tudományosan alátámasztott tény, hogy a másnaposság szempontjából az egyik fontos tényező, hogy mit is iszunk. Michael Musalek, a bécsi Anton Proksch Intézet orvos-igazgatója szerint a másnaposság kialakulásában főleg az úgynevezett hosszú láncú alkoholok a ludasak, ugyanis ezek okozzák a jelentős vízveszteséget, ami végül kiszáradáshoz vezet. Tetézi a bajt, hogy a vízzel együtt fontos ásványi anyagok, például kálium, magnézium, nátrium és kalcium is távozik a szervezetből. A folyadék és az elektrolitok hiánya miatt pedig megbénulnak az idegsejtek, ami a központi idegrendszer zavarához vezet. A helyzet különösen akkor súlyos, ha nem tiszta etilalkoholt, hanem rosszabb minőségű metanolt és hosszú láncú alkoholt tartalmazó italokat fogyasztunk. Musalek szerint tehát egyértelmű, hogy a jobb minőségű italok kevésbé mérgező hatásúak, és általában a sör és a fehérbor a leginkább ártalmatlanok.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.58USD: 284.34
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12