TrendFM

Így nevelheti kitartóbbá a gyermekét!

Írta: Haszon - Készült: 2017. október 13.

Szülő vagy, és szeretnél minél jobbat tenni a gyermekedért? A MIT kutatói szerint akkor hagyd, hogy azt is lássa, amikor küzdesz és szenvedsz egy probléma megoldásán.


Szinte minden szülő a legjobbat akarja gyermekének: boldog gyermekkort, kevés feszültséget, sok barátot és szerető környezetet. És persze azt, hogy majdan sikeres, tehetős felnőtt legyen belőle, aki megállja a helyét a mai kemény világban. Vannak azonban dolgok, amiket ösztönösen rosszul csinálunk, amivel a legjobb szándékunk ellenére is inkább ártunk, mintsem használunk.

 

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói érdekes kísérletet folytattak le, ahol szülőknek kellett 15 hónapos gyermekük szeme láttára megoldaniuk egy-egy problémát, kinyitni egy zárat, vagy éppen levenni egy kulcsot a karabinerről. A kapott utasítás szerint a szülők egyik fele a problémát pillanatok alatt megoldotta, míg a másik csoport 30 másodperces küszködés, próbálkozás után járt csak sikerrel. Ezt követően a 262 gyermek egy olyan zenélő játékot kapott, amit egy rejtett kapcsolóval lehetett csak megszólaltatni. Közülük azok, akik látták szüleik küzdelmét a zárral és a kulcscsomóval, maguk is hosszabb ideig próbálkoztak, míg akik azt látták, hogy szüleik hipp-hopp megoldanak mindent, hamar feladták.

Az eredmény azt mutatja, hogy a szülők kifejezetten rosszat tesznek azzal, ha eltitkolják gyermekeik elől küzdelmüket, a feladatok megoldásához vezető út nehézségeit. Mert, ha a gyermek nem látja a sikert megelőző küzdelmet, akkor kudarcként éli meg, ha számára valami nem sikerül azonnal. Ez nem csak frusztrációt okoz, de a gyermekek tanulási képességeit is rontja, hiszen kitartás nélkül nem lehet az iskolában és a munkahelyen sem sikert elérni.

Carol S. Dweck, a Standford Egyetem kutatója szerint a MIT kutatása is azt támasztja alá, hogy a fejlődő szemléletmódú emberek sikeresebbek, mint a rögzült szemléletmódúak. Az előbbiek azok, akik úgy tartják, személyiségük alapvető vonásait is képesek megváltoztatni, ők általában kitartóbbak és szívesen tesznek erőfeszítéseket. A másik csoport szerint a velünk született tulajdonságainkon alapvetően nem tudunk változtatni, vagyis el kell fogadnunk természetes korlátainkat.
Árfolyamok

EUR: 307.84CHF: 267.71USD: 261.66
 

Legnépszerűbb cikkek

Karácsony Zoltán: Karrier tippek

Nyeregben érzik magukat az alkalmazottak

Kevésbé elkötelezettek a dolgozók és egyre inkább úgy vélik, könnyű az álláskeresés, ha váltani akarnak. Ez körvonalazódik a céges világban mostanság. Ennek fő oka a munkaerőhiány, ami új helyzetet teremtett a munkaadók számára. Mit lehet e...
Tovább >>