8 titok a repülőgépen, amit nem tudnak az utasok

Írta: Fülöp Norbert - Készült: 2018. március 03.

A repülés egy zárt világ, sok misztikummal, amit a légitársaságok maguk is táplálnak. Ezért érdekes mindig, amikor bennfentesek szemével láthatjuk a dolgokat, mert számukra ez csak mindennapi munka. Most légiutas-kísérők adnak néhány hasznos, érdekes tippet. 


1. Nem lehet „kiszállni” menet közben

Teljes őrültség, mégis hallani esetekről, amikor egy utas nemet közben próbálja meg kinyitni a repülő ajtaját, akár több ezer méter magasan. Egy légiutas-kísérők szerint ez fizikailag nem lehetséges, ám ettől még nagyon komolyan veszik az ilyen eseteket. A protokoll az, hogy a történteket jelentik a pilótáknak, akik eldöntik, hogy szükséges-e megszakítani az utat, vagy inkább folytatják terv szerint. Bármi is legyen a döntés, az utast megbilincselik, és a következő repülőtéren átadják a hatóságoknak.

2. Nem tiszták a lehajtható tálcák

A személyzet szerint nem érdemes ételt tenni közvetlenül az ülések hátuljáról lehajtható tálcákra, mert ezek bizony nem a legtisztábbak. Van, aki ide hajtja a fejét, de olyan is volt, aki itt pelenkázta át a babáját, a tisztítás pedig enyhén szólva sem alapos. Az egyik légiutas-kísérő elmondta például, hogy az egész gépet egy ronggyal tisztogatják végig, ami az első sorokban még tiszta, ám a gép vége felé már egyáltalán nem. Érdemes lehet ezért akár saját fertőtlenítő törlőkendőt vinni magunkkal, amivel letisztogathatjuk az asztalt, ami főleg hosszú utakon praktikus.

3. Nem kötelesek cipekedni a személyzet

Jó tudnod, hogy a személyzetet a repült órák után fizetik, vagyis a be- és kiszállás idejére nem jár nekik pénz. Így persze előfordulhat, hogy a légiutas-kísérő hiába húz le egy tizenkét órás műszakot, csak a hat repült óra után kap fizetést. Ezért ne lepődjünk meg, ha nem szívesen emelnek be a tárolóba egy-egy nehéz csomagot. Ez nem udvariatlanság, hanem óvatosság, mert ha ilyenkor lesérülnek, akkor még csak kártérítést sem kapnak.

4. Nem túl tiszta az ivóvíz

A repülőgépeken lévő víz tisztasága nem egyértelmű, sokak szerint a gépek tartájai valódi baktériumtelepek. Az biztos, hogy sok légiutas-kísérő maga sem iszik ebből a vízből, sőt vannak olyanok, akik az ebből készült kávét és teát sem hajlandók elfogyasztani. Mások szerint felesleges emiatt aggódni, de annyi bizonyos, a gépek víztároló rendszerét nem, vagy nagyon ritkán szokták csak tisztítani.
Árfolyamok

EUR: 323.52CHF: 286.58USD: 284.34
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12