Orbán Viktor: a túlóratörvény a szabadságot adja meg az embereknek

Írta: Haszon - Készült: 2019. január 10.

2019 első kormányinfóját - rendhagyó módon - a miniszterelnök tartotta.


A kormányinfót élénk nemzetközi és hazai médiaérdeklődés kísérte. A miniszterelnök azzal kezdte, hogy Varga Mihály pénzügyminisztert is meghallgatta tegnap a kormány. A kormányfő ismertetett néhány számot: 

 • 4,6%-os növekedés lesz a tavalyi növekedés;
 • 71%-ra csökkent államadósság;
 • 2%-nál megáll a hiány;
 • 6%-kal bővül a lakossági fogyasztás.

1 millió 382 ezeren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt. Mindez Orbán szerint azt jelenti, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is fontos a családpolitika és a népességnövekedés.

"30 éve szabadon" címmel kétéves emlékév kezdődik. A szervezésre felkérték Kövér László házelnököt, a kormányt pedig Gulyás Gergely fogja képviselni.

1 millió 382 ezeren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt. Mindez Orbán szerint azt jelenti, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is fontos a családpolitika és a népességnövekedés.

BEVÁNDORLÁS

A szerdai kormányülésen megtárgyalták a közelgő EP-választást is, és szó volt egy decemberi közvélemény-kutatásról is, amelyben 52 százalék a bevándorlást nevezte meg a legfontosabb ügynek a választással kapcsolatban Orbán szerint. 

Orbán szerint egyedül a magyarokat kérdezték meg eddig a migrációról, és ez alapján a kormány visszautasít minden migrációt segítő európai elképzelést. Orbán azt szeretné ha az EU intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennénk többségben.

Orbán megjelölte az EP-választás célját, tétjét is:

 • legyen az EP-ben többségük a migrációt ellenző pártoknak;
 • legyen utána az Európai Bizottságban többségük a migrációt ellenző biztosoknak;
 • legyen a Fidesz a legsikeresebb párt – legalábbis az Európai Néppárton belül.

Orbán azt is mondja, hogy az ENSZ „migránspaktumát" kilenc EU-állam utasította vissza, és ez szerinte már önmagában is nagy előrelépés.

Orbán úgy látja, vége a bal-jobb ellentétnek a politikai pártok között Európában. Mostanra a bevándorlást ellenzők és a bevándorlást támogatók ellentéte lett a legfontosabb, és szerinte a bevándorlás újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyunkat is.

CIVILIZÁCIÓK HARCA

„Mostanra két civilizáció lett, amelyben az egyik oldalon egy vegyes keresztény-muszlim civilizáció áll." Orbán szerint minden liberális demokrácia bevándorláspárti.

Orbán szerint a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modelljét most Brazíliában találjuk, ahol év elején járt. Tetszik neki a frissen megválasztott elnök jelszava, hogy: "Brazília mindenek előtt, és Isten mindenek fölött."

A munka törvénykönyvnének módosítása (vagyis a túlóratörvény) semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal, mondta Orbán a Bloomberg kérdésére.

TÚLÓRATÖRVÉNY

A munkaerőhiány szerinte "inkább jó, mint rossz", mert ha nincs túl sok dolgozó, "az alku urai" a dolgozók lesznek, ezért magasabb fizetést kell nekik adni.

A túlóratörvénynek viszont nincs köze a munkaerőhiányhoz: sok kkv szenved attól, hogy kiskapukat kell keresnie, ha túlórában akarja foglalkoztatni az embereket.

Szerinte a túlóratörvény a szabadságot adja meg az embereknek.

Egyelőre nincs napirenden a túlóratörvény módosítása - válaszolta az RTL Klub kérdésére, hogy elképzelhető-e, a kritikák miatt változtatnak rajta.

Az Atv.hu arra kérdez rá, hogy a Tesco és a Spar sem fogja alkalmazni a 400 túlórát. Orbán azzal hárít, hogy a törvény működik, hiszen a 400 túlóra egy lehetőség.

"Ez egy jó törvény, senkire semmilyen kötelességet nem ró. Aki akar, él vele" - mondta.

A BBC szerint sokak hangulata rossz az országban, és azt kérdezi, hogy adott esetben Orbán hajlandó lesz-e „új pudingot felszolgálni" nekik. (Ezzel arra utalt, hogy Orbán kijelentette a túlóratörvényről, hogy a puding próbája az evés). Orbán azt kéri, először kóstolják meg ezek az emberek a pudingot. 

ELLENSZÉL

A 444.hu arról kérdezi, hogy milyen szerepe volt Orbánnak a veje, Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc milliárdossá válásában. Orbán röviden reagált:

"A miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel."

A másik kérdés a kormányzati médiaalapítványt érinti. Orbán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy baloldali, liberális médiatöbbség van. Ahogy felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni. És még rögzíteni kell Orbán szerint, hogy "többen vannak ellenem önök közül, mint velem."

Az RTL Klub arról is megkérdezi Orbánt, hogyan lett közérdekű a jobboldali médiaholding ügye, amikor korábban üzleti ügy volt A miniszterelnök azt mondja: amikor azt olvasta, hogy nonprofit. Ha a baloldali média állna össze így, akkor is így döntene.

EURÓ BEVEZETÉSE

Nincs magyar céldátum, mert bár annak idején vállaltuk az euroövezeti csatlakozást, ma már más a helyzet. Akkor fogunk csatlakozni, ha ez érdekünkben áll.

KORRUPCIÓ

Orbán kizártnak tartja, hogy jelentős méretű korrupció működne Magyarországon, válaszolta az Mfor kérdésére. De szerinte „semmilyen mértékű korrupció nem elfogadható”.

Szintén a korrupció elleni harc része, hogy a politikát és a gazdaságot minél jobban szétválasztják. Úgy vélte, hogy a politikának nincs szüksége pénzre. Orbán szerint olyan itthon a kampánytámogatási rendszer, hogy nem szükséges egy pártnak az üzleti szférából pénzt bevonni ahhoz, hogy megnyerjen egy választást. 

A ZDF szintén a korrupcióról kérdezi a miniszterelnököt. Ám a Mészáros Lőrincről feltett kérdést Orbán elutasítja, „a miniszterelnök nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba".

A Hvg.hu munkatársa szintén a kormányközeli üzleti körök gyarapodásáról kérdezi Orbánt. A kormányfő neki is elmondja, hogy nem foglalkozik üzleti kérdésekkel. A leggazdagabbak listájáról pedig azt mondja, hogy úgy kezeli, az emberek két dologért fizetnek: hogy rákerüljenek egy listára, vagy ne kerüljenek rá.

Aki azt gondolja, hogy Magyarországon vizsgálatokat állítanak le, az téved, mondta. Ezt a Tiborcz-ügyi nyomozás leállításáról mondja. „Üzleti ügyekről” továbbra sem nyilatkozik.

ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA

Milyen illiberális változások lesznek még 2030-ig, kérdezi az Index.

Orbán szerint a magyarok a fontos kérdésekben illiberálisak: például bevándorlást érintően (elutasítják), családot érintően (férfi és nő kapcsolatában hisznek), és a magyarok a keresztény kultúrában hisznek. Orbán szerint problémát okoz, hogy az angolszász világban és Európában mást jelent a liberális szó, mint itthon. 

Magyarországon illiberális többség van, összegezte.

SOROS

A 888 kérdésére Orbán elmondja, hogy nyílt sisakos harc zajlik Soros György ellen, aki a migrációt óriási erőforrásokkal befolyásolja. Megérti, hogy Sorosnak nem tetszik mindent, amit a magyar kormány mond, de ez nyílt harc. És maga hozza elő az antiszemitizmus kérdését - szerinte ebben semmi antiszemitizmus nincs.

Soros a mi honfitársunk, magyar ember, akivel nem értünk egyet, és ártanak azok, akik mindig az antiszemitizmust húzzák elő. Nem lehet a származás mögé bújni, az a mi számunkra lényegtelen, mondta Orbán. 

TÜNTETÉSEK

Az ARD német rádió arról kérdezi Orbánt, miért nem hallja meg a tüntetők hangját. Orbán szerint azzal nem lehet vádolni, hogy nem figyel oda az emberek véleményére, a legjobb példa erre szerinte a nemzeti konzultáció.

"A mostani tüntetőkre is figyelek. Valamit jobb lenne nem meghallani. De kihámozom ebből, amit szeretnének."

Orbán azt kéri az ellenfelektől ugyanakkor, hogy ne vonják kétségbe, hogy a parlamenti demokráciában a döntéseket a többség hozza.

(Facebook/Index)
Árfolyamok

EUR: 324.96CHF: 299.19USD: 293.15
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
 • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
 • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
 • 2018/III. negyedév 2018.09.26
 • 2018/IV. negyedév 2018.12.12