Tungsram-fejlesztés navigálja a szentendrei mintaházpark látogatóit

Írta: Haszon - Készült: 2019. július 13.

Július 13-tól szeptember végéig látogatható a szentendrei ÉMI ipari park területén kialakított „Szoláris falu”, azaz az innovatív, környezettudatos otthonokat bemutató mintaházpark. A látogatók tájékozódását a Tungsram tavaly szeptemberben elindított Smart Solutions üzletága által kifejlesztett, bel- és kültéri navigációs mobilalkalmazás segíti.


Idén Szentendrén rendezik meg a nemzetközi Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő versenyt. A nemzetközi egyetemi innovációs verseny megrendezésének jogát a térségbeli országok közül elsőként Magyarország, pontosabban az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő szentendrei székhelyű ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) nyerte el még 2017-ben.

Tízpróbázó mintaházak

A 2002-ben, az USA energiaügyi minisztériuma által elindított verseny fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése.

A Solar Decathlon Europe versenyen nyolc ország tíz egyetemi csapatának mintaháza verseng egymással, amelyek az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutatnak be. A felépített házakat tíz versenyszámban (tízpróbában – innen ered a verseny nevében szereplő decathlon elnevezés) vetik össze, többek között a mérnöki tervezés és kivitelezés, az energiahatékonyság, a városszövetbe való integráció vagy a fenntarthatóság témakörében.