Várakozáson felüli magyar GDP

Írta: Haszon - Készült: 2019. augusztus 14.

A magyar gazdaság nem veszített a lendületéből, 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a hazai GDP a tavaly második negyedévhez képest.


A KSH jelentése szezonális és naptárhatással is kiigazított adat, a kiigazítatlan 4,9 százalék lett. Mindehhez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá leginkább. 

Az előző negyedévben 5,2 százalék volt a GDP-növekedés. Bár a negyedéves GDP-növekedés nem sokat mond el egy ország gazdaságáról, a növekedés visszaesése csekély, és nem olyan gyors, mint azt a legtöbben várták.

Varga Mihály kiemelte, a magyar gazdaság nem veszített a lendületéből, a növekedés a tárca várakozásait is meghaladta. Az előzetes adatok szerint ez a legmagasabb növekedési ütem az egész Európai Unióban. A minisztérium számításai szerint 4,3-4,4 százalékos lehet a teljes idei növekedés – tette hozzá.

A mostani gyors növekedéshez egyaránt hozzájárult a körülmények és a gazdaságpolitikai szándék is, emelte ki Portfolio.hu. Kiemelték az uniós források költését, a bérnövekedést, a foglalkoztatás bővülését, a feldolgozóipari kapacitások bővülését vagy a magánberuházások élénkülését. Emellett az állam is nagyon támogatta ezt a növekedést keresletélénkítő gazdaságpolitikájával: negatív reálkamattal, gyenge forinttal, laza költségvetéssel, intenzív uniósforrás-felhasználással, bérnövekedés-ösztönzéssel.

 
Árfolyamok

EUR: 330.96CHF: 301.67USD: 298.38
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12