Nagyon sok vállalkozás fog tönkremenni

Írta: Haszon - Készült: 2020. május 19.

Budapesten a vállalkozások 93 százalékára negatív hatással volt a válság, minden ötödik kilátástalannak érzi a helyzetét.


A fővárosi vállalkozásoknak kevés a tartaléka, hatvan százalékuk legfeljebb három hónapra elegendővel rendelkezik – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

Az érdekképviselet 21 iparágban 3440 fővárosi céget kérdezett meg a koronavírus-járvány gazdasági hatásáról. A válaszok alapján a cégek 16 százalékának már elfogytak a tartalékai.

Ha a válság legalább még 4 hónapig tart, és a cégek nem kapnak segítséget, akkor a kétharmaduk maradna tartalék nélkül, valamint hat hónapnál hosszabb válság esetén alig nyolc százalékuk tudná önerőből finanszírozni a vállalkozását.

A válaszok alapján Budapesten a vállalkozások 93 százalékára negatív hatással volt a válság, a legsúlyosabban érintett gazdasági ágazatok a turizmus és szálláshely-szolgáltatás, a személyszállítás és taxiszolgáltatás, a ruha-, textil-, bőripari és művészi kézműves-vállalkozások, a szépségipari, a művészeti, szórakoztatási és kulturális, a sport- és szabadidős szolgáltatások, valamint a gépipar.

Minden ötödik vállalkozás nagyon súlyosnak, szinte kilátástalannak értékelte a helyzetét, a legsérülékenyebbek a minimális tartalékkal rendelkező mikrovállalkozások. A nagyobb cégek pénzügyi stabilitása lényegesen jobb, de egy elhúzódó válság akár a közepes cégek jelentős részét is bajba sodorhatja. A túlélés érdekében öt budapesti vállalkozásból négynél hajtottak végre valamilyen megszorítást, amely leginkább a vállalkozás részleges, vagy teljes bezárása, a működés szüneteltetése.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12