Pintér Sándor kérte, megcsinálták az orvosok

Írta: Haszon - Készült: 2020. június 22.

Tervek a háziorvosi ellátásra, a fogorvosokat is bevonnák a praxisokba.


A támogatási rendszer megváltoztatását és egy praxisalap létrehozását is tartalmazza az az összefoglaló, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége Pintér Sándor belügyminiszter kérésére állított össze a hazai alap- és járóbeteg-szakellátás problémáiról – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a MOK alelnöke. A praxisalap a praxisvásárlási és letelepedési pályázatokra szánt összeget egészítené ki, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kezelné.

A praxisra jelentkező nem kapna automatikusan támogatást, hanem licitálnia kellene rá. A licit szükség esetén lehet negatív is, azaz a praxiskezelő fizetne a nála lévő, kevésbé kelendő praxis vállalásáért. Az ily módon rugalmasabbá váló támogatási rendszer révén – megfelelő finanszírozással – konszolidálódhatna a praxispiac, vagyis nőne a körzetek betöltöttsége, az orvos számára pedig biztonságos befektetéssé válna a praxis betöltése.

Az új metódus szerint a nyugdíjba készülő orvost már nem érné vagyonvesztés, mert a praxisát a praxiskezelő olyan áron vásárolná tőle vissza, amely tükrözi annak nagyságát és a benne töltött időt.

Minden praxist el kellene tudni adni, de az alulfinanszírozottság miatt nem kelendők, a praxispiac nem működik az eredeti céloknak megfelelően – mondta Nagy Ákos, aki keszthelyi alapellátó fogorvosként dolgozik.

A letelepedési pályázaton nettó 12–20 millió forintos támogatás nyerhető el, a praxisvásárlási pályázatokon 4 millió. A NEAK tavaly és tavalyelőtt praxisjogvásárlási pályázatokon 126 háziorvossal szerződött, és összesen 649 millió forintot fizetett ki nekik. Mivel a fogorvosoknak erre nincs is lehetőségük, a kamara a javaslatban kérte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárt, hogy rájuk is terjesszék ki a praxisvásárlási támogatást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett a kamara javaslataival.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12