Donald Trump eredményes elnöke az USA-nak

Írta: Haszon - Készült: 2020. július 24.

Donald Trump – akár győz, akár vereséget szenved – eredményes elnöke az Egyesült Államoknak, állítja egy nemzetközi kockázatelemző think tank irányítója.


Az Alapblogon publikált Zentai Péter-interjúból kiderül, hogy Ian Bremmer, az Eurasia Csoport nevű kockázatelemző think tank irányítója szerint, Donald Trump egyebek közt nem csak amerikai, hanem „össz-nyugati” szemszögből is jól csinálta a dolgát a Közel-Keleten, Kínával és Iránnal szemben, a globális technológiai fejlődés kapcsán és még a nemzetközi olajpiac „frontján” is. A legfőbb kockázat vele kapcsolatban nem egyéb, mint személyes karaktere, az pedig, hogy miatta romlott az Egyesült Államok tekintélye a világ közvélemény szemében, az amerikai szavazókat hidegen hagyja.

Zentai Péter: A világsajtó Donald Trump alkonyáról ír, beszél. De nem csak a média visszhang és értékelés a lényeges, hanem főként az amerikai közvélemény-kutatások többsége.  A 78 éves Joe Biden ezek szerint behozhatatlan előnyre tett szert a hamarosan a 74 éves jelenlegi elnökkel szemben.

Ön most azon nagyon kevesek közé tartozik, akik továbbra is komoly esélyt adnak Donald Trumpnak. De miért?

Ian Bremmer: Ami meghatározó az az időzítés, leginkább pedig az idő adta lehetőségek kiaknázása, „becsomagolása”. Ebben Trump zseniális – ezt bizonyította be négy évvel ezelőtt.

Az idő azonban nem neki dolgozik. Fél évvel ezelőtt népszerűbb volt, mint három hónappal ezelőtt, három hónappal ezelőtt népszerűbb volt, mint most. A vírus fertőzöttek száma nem csökken, hanem növekszik, a faji feszültség nem enyhül, hanem erősödik….

Trump defenzívában van ugyan, de ez nagyon hamarosan offenzívába fordulhat. Az elnök és csapata azzal számol, hogy szeptemberre és októberre meghozzák az eredményeket a vírus terjedésének radikális csökkentésére hozott intézkedések. Mostantól ezen a téren retorikát és viselkedést vált: védőmaszkot fog hordani, a távolságtartást propagálja. Ha sok milliónyi fanatikus amerikai híve követi az „új trump-mintát”, mint mindent, amit csinál, azáltal ők is hozzájárulnak a vírus kordában tartásához.

Szeptemberre, októberre lassan, de biztosan lenyugszanak a faji problematikától fölizzított kedélyek is, a Trumpista média nem feszíti tovább a húrt – ez már látszik is, például a Fox news híradásain, kommentárjaiban. E társadalmon belüli feszültségek élezése helyett a Trump kampány a következő hetektől kezdődően a négy év alatt elért komoly eredmények „csomagolására” és eladására fókuszál.

Milyen eredményekről van szó? Az, hogy egy elnök jobban megosztotta saját országának közvéleményét, mint bármely elődje? Az eredmény, hogy nincs már semmiféle tekintélye Amerikának a nagyvilágban? Az eredmény, hogy az Egyesült Államok elnöke nevetség tárgya a világ népei és politikusai körében?

A nemzetközi tekintélyvesztés nyilvánvaló , de az amerikai szavazókat ez nem érdekli.

De – például a győztes Világháborút, a Nixon lemondást vagy Obama megválasztását követően, és sorolhatnék jó sok más példát is – Amerika tekintélyének növekedési periódusai hozzájárultak az ország újabb sikereihez, az amerikai értékmodell globális terjedéséhez….

Az említett példák azt támasztják alá, hogy Amerika kiemelkedő történelmi főszereplője volt az elmúlt száz év világának. De ilyesfajta szerepvállalásra már sem a demokratapárti sem a republikánus szavazók túlnyomó többségének nincs igénye. Amerika belső problémái ma lényegében ugyanolyanok, mint a többi országé. Ma minden ország kimondva kimondatlanul arra fókuszál csak, hogy saját „háza táján” legyen olyan világ, ami a többségnek tetszik. Nemcsak Amerikában, hanem mindenütt másutt is devalválódnak, relativizálódnak például a jogállammal, az emberi jogokkal, a globális szabadpiaccal kapcsolatos úgymond értékek. Ezek önmagukban véve „nem nyerő” témák, legalábbis nem perdöntő témák egy választási kimenetele szempontjából.

The post A tehetséges Mr. Trump appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12