Orbán Viktor szókincse

Írta: Stipsicz Karoly - Készült: 2011. december 01.
Úgy hírlik, hogy a magyar miniszterelnök példamutató családapa. Mint ilyen, feltehetőleg elmondta a gyermekeinek, hogy minden cselekedetnek van következménye. (Abban már kevésbé vagyok biztos, hogy az „alázat” szó is szerepelt a család szókincsében.)

A szavaknak és tetteknek következményük van, az odamondogatásnak pedig sokszor azonnali, ha iskolaudvaron vagy kocsmában hangzik el. A civilizáltabb világban, amelyhez Magyarország húsz éve próbál ismét tartozni, a vezető emberek nem szokták azonnal kimondani a véleményüket, hanem hátradőlnek, gondolkodnak – mással foglakoznak, de nem felejtenek. Aki folyton kioktat engem, a cégeimet semmibe veszi, honpolgáraimat, értékrendemet megveti, azt nem kell komolyan venni, még ha kezet is fogok vele. És persze nem kell neki segíteni a bajban.


Ha mostanában külföldre utazik egy magyar kormánypolitikus, akkor előszeretettel találkozik az ottani magyarokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. Ők történészek, nyugdíjasok, néprajzosok, magyar egyletek funkcionáriusai. Lehet velük együtt búsulni vagy nagyokat álmodni. Kevésbé szívesen találkozik azokkal, akik egy kicsit másképp képzelik a jövőt, akik friss ötleteket hozhatnak, akik tudják, hogy mi mozgatja a külföldieket.

Ha csak azt vagyok hajlandó realitásnak felfogni, ami megerősíti a világképemet, akkor bezárkózom. Vállalkozóként, magánemberként, politikusként ez egyaránt veszélyes. Elzár a valós folyamatoktól. A pszichológusok már régen felfedezték az önvédelmi reflexeket: ilyen a szelektív hallás vagy pontosabban a szelektív érzékelés.

A jobboldali sajtó tele van ellenségekkel, akik szándékosan rosszat akarnak a „védtelen” magyarnak: az IMF, az összes szomszédos ország, a fővárosiak, a nagybirtokosok, a komcsik, a Tesco, a multik, a nemzetközi spekulánsok, a bankok, a globalizáció, a fogyasztói kultúra. Baloldalon meg a fasiszták, a kormány, a miniszterelnök töltik be a lelki űrt. Európa elmúlt igen sikeres évtizedei arról szóltak, hogy egyre jobban fonódjon össze a gazdaság, egyre inkább ismerjék meg egymást az emberek, gyakran találkozzanak a politikusok, hogy ne táplálkozzunk előítéletekből, amelyek romboló ereje ismeretes. Azokat a szónokokat, akik folyton előítéleteket táplálnak, erőteljesen a politikai élet peremére szorították, tudván, hogy nem kínálnak megoldást. Most persze nyugaton is nagy a kihívás, mert az eddigi sok nézet- és érdekellentétet egyre nagyobb jóléti juttatásokkal lehetett csak csillapítani.

Egy kis országnak alkalmazkodnia kell. Sajátos nyelvünknek és történelmünknek köszönhetően sokan úgy gondoljuk, hogy egyedülállóak, különbek vagyunk, és „mi majd megmutatjuk”. Európa most nem kíváncsi a mutatványokra, vezetői szinte allergiásak a különutasokra – azokra az államokra, amelyek okoskodnak, és nem fogják fel, hogy itt a közös Európához közös gondolkodásra van szükség. A német–francia tengely ezért mondatta le a görög miniszterelnököt, miként ezt Gyurcsány Ferenccel és az olasz miniszterelnökkel is megtette.

Egy színész élvezi a pillanatot, a közönség lelkes tapsát, ha lecsengtek a fajsúlyosnak gondolt szavak. Egy felelőtlen politikus általában nem nagyon törődik akciói és beszédei következményeivel. Egy államférfi igen. Egy államférfi tájékozódik, és csak akkor hozza meg döntéseit, miután kritikus és külföldi véleményeket is latolgatott. Egy államférfi a következő választáson túl az ország és a lakosság érdekét előrébb sorolja, mint a saját impulzusát vagy személyes érdekeit.Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12