Egyszer még elege lesz Brüsszelnek a magyarokból

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2011. december 22.
Immanuel Kant egész életét a németországi Königsbergben töltötte, és ezt a várost soha nem hagyta el. Így is mindent tudott a világ dolgairól. A német filozófus több mint kétszáz éve leírta: a pénz kölcsönadása azt tételezi fel, hogy a másik fél vissza is fogja fizetni – és az adós azzal a szándékkal veszi fel a pénzt, hogy majd meg is adja. Ha ez nem így zajlik, akkor aláássa a gazdaság alapelvét. A felelősségteljes viselkedés és becsületesség minden erkölcsi rend alapja: a bizalom forrása.

Mit látunk ma? A bankok egymásnak sem szívesen adnak kölcsön, az államoknak csak vontatva, egyre többen tartják pénzüket otthon. Mindenki a hitelminősítőket hibáztatja (lásd címlapsztorinkat), de azok a tények alapján csupán bizonyítványokat állítanak ki. Magyarán mondva csak azt írják le, hogy az államok többet költenek, mint amennyijük van. Ha például egy magyar átlagember 200 ezer forintos nettó fizetésénél évente 4 százalékkal (96 ezer forinttal) többet költ, akkor tíz év alatt 960 ezer forintos adósságot halmoz fel, és ennek a kamatterhei plusz negyedmilliót tesznek ki. Jól ismerjük a következményt: ha nem nő a fizetés, meg kell húzni a nadrágszíjat. De az elmúlt években annyi minden az állandó növekedésre volt építve, hogy egy erősebb visszaesés egész (hitel)lavinát indíthat el.


Ha megbízom valakiben, és látom, hogy igyekszik, akkor tovább hitelezek neki, mert azt gondolom, hogy visszakapom a pénzem. Görögország esetében az a döbbenetes, hogy ők valójában sosem gondoltak arra: a kölcsön visszajár. Ráadásul senki sem ellenőrizte meghamisított számaikat – így megrendült az emberek bizalma a bankokban és a kormányokban, akik a rájuk bízott pénzt könnyelműen elszórták. Jelenleg nem pénzügyi válság van – elvégre elég pénz forog világszerte –, hanem bizalmi krízis.
 
A médiában is egyre kevésbé lehet megbízni. Jelenleg főleg nyugaton olyan gyászos képet festenek a jövőről, mintha rá akarnák bírni az embereket, hogy vegyenek élelmet, üzemanyagot – és utána barikádozzák el a házukat. Az emberek nagy része már a sötét jóslatoknak sem hisz, hanem inkább annak, amit a barátai mondanak, akikben bízik.
 
Magyarország iránt rendkívüli módon megnőtt a bizalmatlanság. Ezt itthon még kevésbé érezni, de külföldi üzleti körökben lépten-nyomon tapasztalható. Ámbár itthon is látszik már valami. A nép óriási bizalmat szavazott a konzervatív pártoknak, amelyek úgy tettek, mintha felkészültek volna – és most a szavazóknak rosszul esik beismerniük, hogy ez esetleg tévedés volt, bár nem is volt nagyon alternatíva. A kormánypárt támogatóiban is erősödnek a kételyek, hogy valóban ésszerű-e minden egyes alkalommal szembemenni a világgal, amelyhez tartozni szeretnénk. Lassan elfogy a képviselők iránti bizalom is, akik hagyják, hogy egy igen szűk kör – a világ ismerete és gyakorlati tapasztalatok nélkül (lásd a 25 legbefolyásosabb ember listáját) – mindent eldöntsön, mert a honatyák majd „úgyis megszavazzák, ez a dolguk.”

Az Európai Unió lassan mozog, de egyre határozottabban számon fogja kérni azoknak a szerződéseknek a betartását, amelyeket a mai kormánypártok is nagy lelkesedéssel megszavaztak. A hazai konzervatívok mindig meggyőződéses européerek voltak. De eljön az a pillanat, amikor Brüsszel válaszút elé állít: most már döntsétek el, velünk vagy nélkülünk. Addig fel kell, hogy álljon egy politikusi gárda, amely alternatívát nyújt. És ez leginkább a túl nagyra nőtt Fideszen belül képzelhető el. Mert ők aztán felelős magyar emberekként pontosan tudhatják: nem mi kellünk Európának, hanem ennek az országnak kell több Európa.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12