Magunk felelünk a sorsunkért

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2012. július 04.

Győznek a németek. Most persze nem a sportról van szó, hanem a gazdaságról. Tíz-tizenöt évi, nagyvonalú költekezés után számot kell vetni. Angela Merkel a spórolós háziasszony szerepében tetszeleg, ezért nem nagyon rajong az angolszász pénzvilág.


A magyar miniszterelnöknek is igaza van: a hitel bősége háttérbe szorította a valós teljesítményt – főleg itt, a mi térségünkben, ahol gondok vannak az emberek értékrendjével. Ha minden évben öt százalékkal költhetek többet, mint amennyi a bevételem, úgy 16 év alatt megduplázódik az adósságom, miközben a kamatok megeszik az életemet.

A nagy hitelezés óhatatlanul a pénz elértéktelenedéséhez is vezet. A nyugati világ, amelyhez mi is tartozunk, bank- és állammentő eurómilliárdjait most „valahová” eldugták, azaz különböző könyvelési trükkökkel elrejtik őket. De az atomerőművek radioaktív hulladékához hasonlóan továbbra is veszélyesen sugároznak, még az állítólag „atombiztos” betonfalak mögül is.

Sok pénzzel növelni lehet a fogyasztást, el lehet simítani a nézetkülönbségeket. És hitel nélkül alig van gazdasági fejlődés, jelenleg ez a szomorú tapasztalat. Az angolszász szemlélet után most beköszönt a „svábos” korszak. Ezért tíz-tizenöt évig kevesebbet költhetünk, mint amennyit keresünk. Át kell hogy értékelődjék az eddig felelőtlen, jóléti ígérgetésre épülő politikai versengés is. Ezért is foglalkoznak annyit a sporttal és a nemzeti jelképekkel a kormánypártok. Ha kevés a pénz, akkor legyen zászló, címer, himnusz, büszkeség – ez teljesen profi, érzelemmentes kalkuláció.

A sokat kritizált számvevőszék elnöke a lényeget fogalmazza meg, amikor azt mondja: az elmúlt húsz évben az állami szerveknél és az önkormányzatoknál feledésbe merült a felelősség fogalma. Következmények nélkül lehetett költekezni, trükközni, hitelfelvétellel és segélykiáltással tömködni az egyre nagyobb lyukakat. A hazai önkormányzatok többsége most csődben van, de valamennyien úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Ám a háztartások, családok szintjén is eltűnt a felelősség – mint fogalom. Ha koszosak a járdák, drága a benzin, késik a vonat, keveset keresek, rossz a kedvem, mindig más a felelős: a politika, a kommunisták, a multik, Trianon – sorolhatnám –, de sohasem saját magam. Az áldozati szerepből kibújva, felelősséget vállaló polgárként élni hosszú, unalmas, avítt, nem bulis folyamat. De a „nyugati” szemlélet újbóli elsajátítása nélkül nem mennek majd jobban a dolgaink.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12