Az Orbán-kormány bizonyítványa

Írta: Stipsicz Károly - Készült: 2012. szeptember 05.

Kellemesen telt a nyár, örömteli meglepetéseket hozott az olimpia, a politikusok is békén hagytak minket, legalább is néhány hétre. De most újra fokozódik a helyzet. Két éve már, hogy a szavazók fele példátlan hatalommal ruházta fel Orbán Viktort. Két év kormánymunka után már érdemes bizonyítványt kiállítani.


Gazdaságpolitika: 3

Erős ellenszélben kezdte el munkáját ezen a téren a kormány, de az erős légmozgásra részben saját maga is rásegített. A Malévot hagyták tönkremenni, olcsóbb versenytársak léptek a helyébe, de azokat nem kell az adófizetők pénzéből fenntartani. Több tízezer devizahitelesnek segített az állam. Bizto,s ami biztos, a külföldi befektetőkre erősen ráijesztettek tökös magyar beszéddel. A bankadót az érintettek nem szeretik, de feltehetőleg a sarc nélkül is alig hiteleznének a vállalkozóknak.

Külpolitika: 1

Amit egy kis faluban, ahol a beszólásokat csak néhány, goromba beszédhez hozzászokott szomszéd hallja, meg lehet tenni, azt Európában nem illik: mindenkit kioktatni, okoskodni. Az eddig tanúsított faragatlanság nem szolgálja a sokat hangoztatott nemzeti érdekeket, sőt ellenkezőleg.

Propaganda: 2

Ügyes pr-munkával belföldön sok mindent el lehet hitetni, de már látszanak a határok: „Aki nem minden egyes intézkedéssel és beszéddel ért egyet, az nem lehet a nemzet része” – ideológia fakulni kezdett, mert már a Fideszen belül sem hisznek el minden tündérmesét.

Társadalompolitika: 4

Azokat díjazzuk, aki dolgoznak, erősítjük a középosztályt. Ez egy hosszú távú terv része. A nem az államtól függő, széles középréteg megerősítése az ország jövője szempontjából fontos és valóban stratégiailag döntő.

Egészségügy:3

Minden kormány Achilles-ina: nem világszínvonalú, de működőképes. A hálapénzt gyakorlatilag legalizálták. Ésszerű átszervezéssel a kórházak működésén rengeteget lehetne spórolni, de ezt a feudális magyar orvostársadalom miatt alig kivitelezhető.

Oktatás: 4

Tarthatatlan, hogy a szegény magyar állam finanszírozza a külföldet gyarapító szakembereket, ahogyan ezt az elmúlt harminc évben több tízezer esetben tette. Az értéktelen marketing és menedzsment diplomák visszaszorítása a műszaki, természettudományos tárgyak javára üdvözlendő.

Önkormányzati rendszer reformja: 3

A magyar állam visszatért a rendszerváltás előtti hagyományokhoz és (francia, román mintára) újra központosítja a hatalmat és a pénzforrásokat . A járások (tartományok) drágák és inkább a németajkú országokban honosak.

Maffiaellenes harc: 5

A fővarosban mar ritkábban szorítanak le az útestről fekete üveges terepjárók, néhány feltételezett maffiózó bebörtönzése jelzésértékű és az embereke igazságérzetét.

Hazai cégek helyzetbe hozása. 4

Az amerikai, az osztrák, a német kormány sem tesz mást, legfeljebb finomabb eszközökkel. De persze kevés a versenyképes magyar vállalat.

Állami befolyás visszaszerzése: 1

Az állam mindig a legrosszabb gazda. Jelenleg inkább ott működnek jól a dolgok, ahol nem tud nagyon beleszólni az állam: mezőgazdaság, olimpiai sportok, infokommunikáció, légiközlekedés. Amióta a kormány bevásárolta magát a Molba erősen csökkent a nyereség és a cég tőzsdei értéke.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12