Kalapács és toll a Holdon

Írta: Alapblog - Készült: 2019. november 12.

1971-ben, David Scott űrhajós végrehajtotta Galilei kísérletét az Apollo 15 küldetés keretében: bemutatta, hogy a Hold felszínén az egyszerre leejtett kalapács és madártoll egyszerre esik le.  Miért tartották fontosnak az űrhajósok, hogy bemutassák ezt az igazán egyszerű kísérletet?


A Földön a hétköznapi tapasztalat ennek ellentmond: a kalapács sokkal gyorsabban esik le. Galilei zsenialitása abban állt, hogy észrevette, hogy a megfigyelt jelenség két erő együttes hatását mutatja, nemcsak a gravitáció gyorsítja, hanem a közegellenállási erő lassítja a leeső tárgyakat. Ez a fékezőerő a toll esetében összemérhető a toll súlyával (azzal az erővel, amivel a gravitáció vonzza), így észrevehetően kevésbé gyorsul, és emiatt később esik le. A közegellenállási erőt – a levegő fékező hatását – a Földön csak vákuumkamrában lehet kiiktatni, míg a Holdon, a légkör hiányában, adottak a kísérlet feltételei.

Az Apollo űrhajósok átérezték, hogy a holdutazás a tudomány diadala is egyben. Számukra a fizika nem egy tantárgy volt az iskolában, amit le kellett tudni, hanem az a tudáshalmaz, ami lehetővé tette ezt a hihetetlen kalandot. Persze ismerték az áramlástant, ami a rakétahajtóművek tervezéséhez szükséges, az elektromosságtant, ami a fedélzeti műszerek működéséhez kell, az elektromágneses hullámok elméletét, ami a rádiózáshoz szükséges, és a modern fizika ágai közül a szilárdtest fizikát, ami az elektronikus számítógépek alapja, de mind közül a gravitáció nyűgözhette le őket leginkább. Talán az egyszerűségével és azzal, hogy az újkori fizikát Newton a gravitáció és a mechanika matematikai formába öntésével indította el. Neki köszönhetjük, hogy a tudományos problémákra még ma is táblázatokban, idősorokban és függvényekben keressük a megoldást…

Az Apolló űrhajósok azt élték meg, hogy a holdutazásnak, a hatalmas kalandnak, amiben rész vettek, – hiába az odajutáshoz szükséges rakétatechnika, a navigációhoz szükséges komputer, és a kommunikációhoz szükséges rádiótechnika – mégiscsak a Galilei és a Newton által megértett mechanika az alapja.

HOLD rovat

The post Kalapács és toll a Holdon appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12