Kínai űrprogram, Jáde nyúl, Kármán Tódor kráter

Írta: Alapblog - Készült: 2019. november 19.

A Jade nyúl a kínai mitológiában a Holdistennő kísérője. A róla elnevezett Jáde Nyúl 2 holdjáró idén januárban érkezett a Csang’o-4 űrszonda fedélzetén a Hold felszínére. Nem is akárhova, hanem a Hold túlsó – a Földről sohasem látható – oldalán levő, Déli-Sark-Aitken Medencében levő Kármán kráterhez.


A Hold expedíciókra eddig úgy tekintettek, mint presztízs-küldetésekre, minden utazás az elért technológiai és tudományos eredményeket bizonyítja a nemzetközi közvélemény számára. Kína azonban ezzel a küldetéssel egy lépéssel közelebb került ambiciózus, jelenleg még a fantasztikumba hajló tervei megvalósításához, amik a világűr gazdasági hasznosítására irányulnak.

A Déli-Sark-Aitken medence közel 2500 km átmérőjű és 13 km mély, ezzel az egyik legnagyobb becsapódási kráter a Naprendszerben. Keletkezésekor feltehetőleg a Hold mélyéről a felszínre kerültek olyan kémiai elemek is, amik eredetileg jóval mélyebben voltak, például titán, hélium, alumínium és szilícium. Márpedig ezekből akár már a Hold felszínén is lehetne napelemeket gyártani! Ráadásul kínai tudósok azt feltételezik, hogy a Hold pólusainál levő medencékben, ahová soha nem süt be a nap, elegendő mennyiségben lehet víz (jég formájában). Lehetséges, hogy ebből a napelemekkel előállított áram felhasználásával további űrmissziókhoz szükséges rakéta-hajtóanyag – hidrogén és oxigén – állítható elő. Ha ezek a feltételezések igaznak bizonyulnak, a töredékére csökkenhetne és gazdaságossá válhatna a Marshoz, az aszteroidákhoz vagy a Jupiter holdjaihoz indítandó, értékes kémia elemek bányászatát lehetővé tevő expedíciók költsége.

A Jáde nyúl elemző kamerájával megvizsgálja a felszínen levő kőzetek összetételét, és radarjával 100 méter mélységig „belátva” követi a mélyben a kőzetrétegeket. Vizsgálatai alapján el lehet dönteni, hogy tényleg rendelkezésre állnak-e elegendő mennyiségben a kibányászandó anyagok. Erről nem nyilatkoznak a kínai tudósok. Néha egy-egy információ morzsát nyilvánosságra hoznak, amit a nemzetközi sajtó kissé kiszínezve bombasztikus hírként tálal, mint például hogy narancssárga gélszerű anyagot találtak az egyik kráterben… Hogy pontosan mi is történik, azt még a Hold felé irányított távcsövekkel sem lehet ellenőrizni, hiszen a kínaiak a Hold túlsó felén vizsgálódnak.

Magyar vonatkozása az ügynek, hogy a helyszín kiválasztásában talán közrejátszott némi szentimentalitás is. A vizsgált kráter Kármán Tódorról, az Egyesült Államokban dolgozó, magyar származású rakétafejlesztő mérnökről kapta a nevét. Ő írta le az áramló közegekben a kiterjedt akadály mögött kialakuló és az akadályról leváló örvényeket, amit Kármán-féle örvénysornak neveznek. Kármán Tódor azért lehet kedves a kínai űrkutatóknak, mert ő volt az 1930-as években a témavezetője egy fiatal kínai mérnöknek, Hsue-Sen Csien-nek, aki az 1950-es években a kínai űrkutatás motorjait beindította.

HOLD rovat

The post Kínai űrprogram, Jáde nyúl, Kármán Tódor kráter appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12