A Bloomberg értesülései alapján 5 millió dollár váltságdíjat fizetett a Colonial a kelet-európai DarkSide hackercsoportnak. Nem álltak le, megtámadták a Toshiba-t is.

Múlt héten egy hackercsoport ransomware támadást indított a Colonial Pipeline vállalat ellen. A cég egy közel 9 ezer kilométeres vezetékhálózatot üzemeltet, amin keresztül különböző finomított kőolaj-származékot szállít amerika déli és keleti parti államaiba. A hackereknek köszönhetően szinte az egész vezetékrendszer működése lebénult, ami jelentős üzemanyaghiányt eredményezett az érintett államokban. Mint kiderült, a hírhedt DarkSide csapat áll a támadás mögött. Az FBI figyelmeztette a Colonial-t, ne fizessen váltságdíjat a bűnözőknek, mert csak olaj lesz a tűzre. Igazuk volt.

​Beadták a derekukat

A Colonial eleinte makacsul elutasította a hackerek követelését, de a Bloombergnek egy anonimitást kérő, kormányközeli bennfentes elmondta, a vállalat végül 5 millió dollárt fizetett az elkövetőknek a rendszer helyreállításáért cserébe. Méghozzá kriptovalutában, így szinte lehetetlen beazonosítani az elkövetőket. A Colonial működése végül 6 nap után helyreállt.

Kiderült, az oroszországi székhelyű DarkSide csapat követte el a támadást. Washingtonban felmerült, hogy Oroszország támogatja a számos károkozásért felelős csapatot, de a hackerek nemrég kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint teljesen függetlenek a politikától, és az egyetlen céljuk a pénzszerzés.

​Nincs pihenés

A hackerek itt nem álltak le. A Toshiba-ról köztudott, manapság csak árnyéka régi önmagának. Számos pénzügyi és számviteli botrány szabdalta a vállalat hírnevét az elmúlt években, arról nem is beszélve, hogy csúfosan elbukott az amerikai nukleáris üzletáguk, ráadásul a chipgyártó részlegüket is eladták. A gondokra a DarkSide is rátett egy lapáttal.

A Toshiba nemrég arról számolt be, hogy hackertámadás érte a vállalatot, ami mögött valószínűleg a Colonial Pipeline-t megbénító csapat áll. A cég hozzátette, nem okoztak komolyabb károkat a bűnözők. Körülbelül 740 gigabájtnyi adatot loptak el és titkosítottak le, ezek főleg személyes adatokat tartalmaznak.

Takashi Yoshikawa kiberbűnözési szakértő arról beszélt, hogy körülbelül harminc hackercsoport alkotja a DarkSide csapatát, akik folyamatosan ransomware módszerekkel támadják a világ legkülönbözőbb vállalatait. Ezt azt jelenti, hogy feltörik a cég belső hálózatát, és a lehető legtöbb adatot ellopják és letitkosítják. Ha a vállalat nem fizeti ki a követelt váltságdíjat, akkor az ellopott adatokat nyilvánosságra hozzák. Nos, a Toshiba-nál sikerrel jártak, de valószínűleg nem belőlük fognak meggazdagodni.

​Lesz még ilyen

A szakember szerint a megnövekedett, sikeres akciók hátterében - kis túlzással - a koronavírus áll. Sok home office-ban dolgozó alkalmazott hozzáfér a vállalatok belső adataihoz, ez viszont komoly biztonsági kockázatot jelent, amit a hackerek könnyedén kihasználnak.

Nemrég Írország számolt be arról, hogy egy ransomware támadás megbénította az egészségügyi rendszerüket, egyelőre még nem tudni ki a felelős.

Egy másik hírhedt csoport, a REvil pedig az Apple-t és az Acer-t "örvendeztette" meg az elmúlt hetekben egy-egy támadással.

The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!