Az áfakulcs változása

Írta: Schlág Judit - Készült: 2009. július 03.

2009. július 1-től újra megváltoznak az általános forgalmi adó kulcsai. Az eddigi 20 százalékos áfakulcsból két kulcsot hoznak létre, egyrészt felemelik 25 százalékra, másrészt egyes termékekre a kedvezményes 18 százalékos áfakulcsot vezetik be. Az áfakulcs változása sajnos nagyon sok tennivalót is hoz magával, ezeket próbáltuk egy csokorba szedni.


Július 1-től már csak a 25, illetve a 18 százalékos adókulccsal lehet értékesíteni, szolgáltatni azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amik eddig a 20 százalékos adókulcs alá tartoztak. Az eddigi tárgyi adómentes, illetve 5 százalékos áfával adózó termékek és szolgáltatások köre változatlan, így azokkal a továb biakban semmilyen teendő nincs. 18 százalék kedvezményes adókulccsal fognak adózni a tej és tejtermékek, a kenyér és kifli, zsemle, gabonapehely. Ha az Európai Bizottság engedélyezi, akkor a távhőszolgáltatás áfakulcsa is 18 százalék lesz, de legkorábban csak 2009. augusztus 1-től, addig 25 százalékos adókulcs terheli a távhőt. Az alapvető élelmiszerek közül a hús és hústermékek, a zöldségek és gyümölcsök kimaradtak a kedvezményes adókulcsból, így azok adókulcsa 25 százalékra emelkedik.

KI FIZETI A MEGNŐTT ÁFÁT?

Először is mindenkinek el kell azon gondolkoznia (főleg azoknak, akik jellemzően magánszemélyeknek értékesítenek, szolgáltatnak), hogy az adókulcs emelését továbbhárítják-e a fogyasztókra, vagy a piaci verseny miatt ezt nem tehetik meg. Utóbbi esetben a saját hasznukat csökkentik, hiszen nekik már mindenképpen 25 százalékos kulccsal kell az adót megfizetniük.

Például ha egy kereskedő eddig 120 forintért kínált egy terméket (ez a bruttó eladási ár), akkor június végéig 20 forintot fizetett be ezen termék eladása után az államnak áfa jogcímen, míg változatlan eladási ár mellett július 1-től már 24 forintot fog befizetni. A haszna így 4 forinttal lecsökken e termék eladása után. Ha továbbra is nettó 100 forint bevételt szeretne realizálni, akkor 125 forintért kell július 1. után kínálni ugyanazt a terméket. Tehát az áfakulcs változása miatti első teendő az újraárazás lehet, amit lényegében egyetlen éjszaka leforgása alatt ( június 30-ról július 1-re virradóan) kell megtenni.

PÉNZTÁRGÉPEK ÁTÁLLÍTÁSA

A második fontos teendő a pénztárgépek és taxaméterek átállítása. A pénztárgépeket arra szakosodott pénztárgépszervizekkel kell 2009. augusztus 31-ig átállíttatni, addig lehet tovább használni a pénztárgépeket, de értelemszerűen a 20 százalékos áfa kulcsot használva nem 20 százalékkal, hanem 25 százalékkal számolva kell megfizetni az adót. A gépi nyugtaadásra szolgáló taxamétert és számlakiállításra alkalmas pénztárgépet az átállításig nem lehet használni, addig kézi nyugtát, illetve kézi számlát kell kiállítani. A probléma azoknál a pékségeknél adódik majd, amelyek eddig csak 20 százalékos adókulccsal adóztak, de július 1. után mind a 18 százalék, mind a 25 százalék adókulcs alá tartozó termékeket értékesítik. Amíg a pénztárgépük nincs átállítva a két új adókulcsra, addig javasolható, hogy két nyugtatömböt használjanak, egyikbe a 18 százalék, másikba a 25 százalék alá tartozó termékek eladását bizonylatolják.

SZÁMLÁZÁSI PROBLÉMÁK

A harmadik legfontosabb kérdéskör, amely mindenkit érint, az áfakulcs változása miatti számlázási problémák. Főszabály szerint a 25 százalékos áfakulcsot akkor kell alkalmazni, ha az áfa-törvény 84. §-a szerinti teljesítési időpont 2009. június 30. utánra esik. Tehát nem az a lényeg, hogy mikor van kiállítva a számla, hanem hogy mi a teljesítési időpontja. Ha például csak 2009. decemberében állítanak ki egy 2009. júniusi teljesítésről szóló számlát, akkor még a 20 százalékos adókulccsal kell számlázni, bár ebben az esetben mulasztási bírságra számíthat a számlát kiállító, hiszen megszegte az áfatörvény azon előírását, hogy a teljesítést követően legkésőbb 15 naponbelül ki kell állítani a számlát. A legbonyolultabb talán az előlegek és a folyamatos teljesítésű ügyletek esetében az átmeneti szabályok alkalmazása.

ÓVATOSAN AZ ELŐLEGGEL!

Előleg esetében adófizetési kötelezettség az előleg átvételekor keletkezik. Sajnos helytelen az a kialakult gyakorlat, hogy előlegről előre, még a pénz átvétele előtt kiállítanak számlát, erre az áfa-törvény értelmében nincsen mód. Előleget a szerződésben vállalt kötelezettség alapján kell megfizetni (adott összeg ben, határidőre), és a pénz átvételekor kell a számlát kiállítani. Teljesítés időpontja a készpénz átvételének napja, előleg utalása esetén a szállító bankszámláján való jóváírás napja. Az előleg adókulcsa tehát attól függ, hogy az előleg átvétele megtörténik- e június 30-ig. Amennyiben tehát az előleget június 30-ig átadják az eladónak, akkor az előleg még 20 százalékos adókulccsal adózik, majd a végszámlában az előleggel ki nem egyenlített ellenérték lesz csak 25 százalék adókulcsú.

Példa előleggel fizetett ügylet számlázására

Felek megállapodása alapján a termék ellenértéke 200 000 Ft + áfa, melyből június 30-ig 30 százalékot kell előlegben megfizetni, a maradék összeg csak a termék szállításakor, július 1-jét követően esedékes. Ebben az esetben előlegként június 30-ig 60 000 Ft + 12 000 Ft (20 százalék) áfa, azaz 72 000 Ft-ot kell megfizetni. A termék szállításakor pedig a következő módon kell a számlát kiállítani:

  • Termék ellenértéke: 200 000 Ft + áfa
  • Ebből levonandó a megfizetett előleg: 60 000 Ft + 12 000 Ft (20 százalék) áfa, bruttó 72 000 Ft.
  • Fizetendő végösszeg: 140 000 Ft + 35 000 Ft (25 százalék) áfa, azaz 175 000 Ft

Előleg fizetése esetén tehát csak az előleggel csökkentett ellenértékre alkalmazható a 25 százalékos adókulcs, az előlegre a 20 százalékos adókulcsot kell alkalmazni, ha az előleg átvétele június 30-ig megtörténik. Természetesen annak nincsen akadálya, hogy akár a termék teljes ellenértékét előlegként megfizessük június 30-ig, így nem kell viselni az áfakulcs változásából adódó árnövekedést.

Ha így akarjuk kiküszöbölni az árnövekedést, akkor egyrészt a szerződést ennek megfelelően módosítani kell, másrészt a tényleges pénzátadásnak is meg kell történnie június 30-ig! Ezzel a módszerrel például új lakás vásárlásakor küszöbölhető ki az áremelkedés. A 2009. június 30-ig földhivatalba benyújtott adásvételi szerződések esetében még a 20 százalékos áfakulcs alkalmazandó, függetlenül attól, hogy mikorra esik a teljesítés tényleges időpontja.

A FIZETÉSI ESEDÉKESSÉG NAPJA

A határozott időre szóló elszámolású ügyleteknél és a részletfizetéses ügyleteknél az áfatörvény 58. §-a szerint a teljesítés időpontja nem a tényleges teljesítési időpont, hanem a fizetési esedékesség napja. Határozott időre szóló elszámolás például, amikor a hét minden napján szállítanak terméket a kereskedőhöz, de számlát csak a hó végén állítanak ki. Részletfizetéses ügylet például a bérleti díj, folyamatos tanácsadási, könyvelési díj (nem vonatkozik ez a termékértékesítés utáni részletfizetésre, például a lízingre, az másik jogszabályhely alapján adózik!). Ezekben az esetekben az átmeneti szabályok szerint azt kell megnézni, hogy ha a fizetési esedékesség július 1. utáni, akkor a tényleges teljesítés melyik időszakban történt, és annak alapján kell az adókulcsot meghatározni:

  • ha a tényleges teljesítés 2009. június 30-val lezárul, akkor az adókulcs 20 százalék
  • ha a tényleges teljesítés 2009. július 1. utáni, akkor 25 százalék az adókulcs
  • ha a tényleges teljesítés mind júniusra, mind júliusra esik, akkor naptári napok arányában kell az adókulcsot megállapítani, és megosztani

Amikor azonban előre kell a díjat megfizetni, akkor a számlán feltüntetésre kerülő fizetési esedékesség határozza meg az adó kulcsát. Ha a fizetési határidő június 30. előtti, akkor 20 százalékos áfával kell számolni, ha július 1. utáni, akkor 25 százalék áfával kell számolni.

Például a felek bérleti díj fizetésére havi 200 000 Ft + áfa összegben állapodnak meg. A számlázás alakulását a tényleges teljesítés függvényében táblázatunk mutatja.

Mivel a számlán feltüntetésre kerülő teljesítés napját az áfatörvény 58. §-a határozza meg, ezért ha a fizetés esedékessége július 1. előtti időpontra esik, akkor 20 százalékos adókulccsal kell számolni. De ha az esedékesség július 1. utánra esik, akkor kell a tényleges teljesítési időszakot vizsgálni. Így például ha előre kell a bérleti díjat kifizetni, akkor, bár július havi bérleti díjat kell fizetni, de azt június végéig kell rendezni, 20 százalékos adókulccsal kell megállapítani az adót.
Árfolyamok

EUR: 335.49CHF: 312.22USD: 301.48
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12