Hasznos tippek 2008. április

Írta: Haszon - Készült: 2008. április 02.

Újabb magánposták


 Idén tovább folytatódik a postákat működtetőknek felkínáló "Postapartner program", amely tavaly ősszel kísérletként indult el. (A posták üzemeltetési jogaiért önkormányzatok, kis- és középvállalkozások, jelenlegi postamesterek és postai alkalmazottak indulhatnak.)

2007-ben Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár- Bereg és Heves megyében a 291 közbeszerzési pályázaton meghirdetett posta közül 252-re érkezett öszszesen 448 ajánlat - tehát sok vállalkozó egyszerre több postára is pályázott. Az értékelés jelenleg is folyik, így az első nyertesek júliustól indíthatják el szolgáltatásaikat. Az újabb kiírásokban néhány budapesti, Baranya, Csongrád, Fejér ás Veszprém megyei postahivatal szolgáltatási körére (nem az ingatlanára) pályázhatnak a vállalkozók. Azokat a fiókokat, amelyekre nem érkezik ajánlat, a Posta működteti tovább.

Már mernek licitálni

Átlagosan a becsült érték 70 százalékáért keltek el az APEH internetes árverésén a meghirdetett ingóságok és ingatlanok. Ez 25 százalékkal magasabb árat jelent, mint a korábbi árveréseken, ahol személyesen lehetett licitálni, már aki szembe mert szállni a jól működő maffiával, amelynek az alacsony leütési árakhoz fűződött érdeke. Az adóhatóság szerint az internetes licitálás bevált, ezért folyamatosan bővítik az online árverésre bocsátott ingóságok körét: lehet itt gépet, festményt, bútorokat és gépjárműveket is vásárolni.

Az APEH által indított végrehajtások száma és értéke is folyamatosan nő: idén február végéig több mint 76 ezer végrehajtást indítottak 224 ezer adózóval szemben, ami 64 százalékkal több mint egy évvel korábban. Ezekből öszszesen 48,7 milliárd forint folyt be, ami közel 21 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Az APEH-árverésen a licitáláshoz előbb regisztrálni kell az internetes Ügyfélkapun (www.magyarorszag. hu), amelyen keresztül mind több államigazgatási ügyet lehet elintézni. A regisztrációhoz be kell mennünk valamelyik okmányirodába, ott azonosítani kell magunkat, majd a kapott felhasználó névvel és az általunk választott jelszóval használhatjuk a rendszert, vagy akár licitálhatunk is az APEH árverésein.

Nem ingáznak a magyarok

A magyar munkavállalók nem szívesen áldoznak hoszszabb időt a munkába járásra, csupán 28 százalékuk kész legalább napi 45-60 percet ingázással tölteni, 60-90 percet pedig csupán 9 százalékuk - derül ki a Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég felméréséből. A főváros és a vidék között vannak különbségek: a fővárosiak a 30-60 perces utazást jobban elfogadják, mint a vidéken élők, akik rövidebb idő alatt is el tudnak jutni a munkahelyükre. A munkavállalók körülbelül fele lenne hajlandó más városba költözni egy megfelelő állás kedvéért, és körülbelül ugyanennyien fontolgatják, hogy e célból akár más országban is letelepednének.

Új pályázatok fűtéskorszerűsítésre

Április 14-től lehet pályázni a Nemzeti Energiatakarékossági Programra. A nyílászárók cseréjére, illetve utólagos hőszigetelésre pályázók a beruházás értékének 15 százalékát, legfeljebb 264 ezer forintot kaphatnak, amit maximum 1,5 millió forintnyi hitellel egészíthetnek ki. A fűtés és melegvíz-ellátás korszerűsítését támogató pályázatnál 20 százalékos, lakásonként legfeljebb 400 ezer forint a támogatásintenzitás. Ugyanezek a kritériumok vonatkoznak a lakóépületek utólagos hőszigetelését támogató pályázatra.

A komplex energiatakarékossági beruházásokra szóló pályázatnál az elérhető támogatás 720 ezer forint, ami a beruházás összköltségének 18 százaléka lehet. Panellakások abban az esetben pályázhatnak, ha egyedi fűtéssel rendelkeznek, tehát ha nincs távfűtés. A távfűtéses lakásokra az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatai vonatkoznak. A megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázaton lakásonként 1 millió forint támogatást lehet elnyerni, a beruházás értékének 25 százalékáig. A felvehető hitelkeret hárommillió forint.

Tapasztalatok szerint 1-1,2 millió forintos beruházással a hagyományos építésű lakásoknál 20-30 százalékos energia- megtakarítás érhető el. Ennek átlagos mértéke tüzelőolaj esetén évi 190 ezer forint, földgáz esetén pedig 70 ezer forint háztartásonként. Előbbi esetben a megtérülés (jelenlegi energiaárakkal számolva) 5-6 év, utóbbinál pedig 14-15 év. A pályázatok a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján (www.gkm. gov.hu) tekinthetők meg.

Negatív magánpénztárak

Két kivétellel a 7,4 százalékos tavalyi infláció alatt teljesített 2007-ben a hazai magánnyugdíj pénztárak mindegyike, ezért az előrelátóak jobban teszik, ha más befektetésekkel is készülnek nyugdíjas éveikre. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint az átlag nettó érték 7 százalék alatt maradt. Leg jobban az Axa teljesített (8,12 százalékos nettó hozammal), míg a második legjobb eredményt (8,08 százalék) az Életút érte el, a harmadik helyre pedig 6,96 százalékkal a Premium került.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak valamivel jobb eredményeket értek el, közülük 8,29 százalékos nettó hozammal a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Nyugdíjpénztár végzett az élen. Hét százaléknál jobban teljesítettek az Artisjus, az Életút, a Cimbora, az Első Kalocsai, a Postás és a Ráció önkéntes pénztárak is.

Hátrányban az egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozók a cégekhez képest kevesebb tétellel csökkenthetik elvárt adójuk alapját. Ugyanis az alvállalkozói díjak az egyéni vállalkozóknál nem tartoznak a közvetített szolgáltatások közé, így nem mérséklik az adóalapot sem, derül ki a pénzügyminisztérium APEH honlapján közzé tett állásfoglalásából. Leginkább a sok alvállalkozót foglalkoztató építési cégeket érintheti a szigorítás, hiszen így a részmunkákért kifizetett összegekkel (például villanyszerelés, fűtési rendszer kiépítése) nem csökkenthetik az adóalapot. A közvetített szolgáltatások értelmezésénél - egyéni vállalkozók esetében - az áfatörvény az irányadó, mivel nem a számviteli törvény hatálya alá tartoznak.

Talléros gondok

Visszavonta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Tallér Önsegélyező Pénztár tevékenységi engedélyét, emellett 180 napra, de legföljebb a felszámolás kezdetéig felfüggesztette a pénztár működését. A felszámolási eljárást a PSZÁF kezdeményezte a bíróságon a pénztár ellen. Az ügy előzménye, hogy a 2005 májusától működő Tallér közgyűlése 2006. végén a kassza végelszámolásáról döntött, tavaly májusban azonban közölte a PSZÁF-fal, hogy nincs pénze a végelszámolási nyitó mérleg és a tevékenységet lezáró mérleg közjegyzői hitelesítésére. A felügyelet azonban nem tekinthet el a dokumentumok hitelesítésétől, ezért számoltatja föl a pénztárat.

Kevesebb külföldi munkavállaló

Tavaly jelentősen csökkent a Magyarországra érkező külföldi munkavállalók száma. Romániából 10 ezerrel, Szlovákiából 5 ezerrel jöttek kevesebben - vélhetően az ottani felpörgő gazdaság, a több új munkahely és a növekvő reálbérek miatt. Év végén 21 100 román, 8000 ukrán és 2200 szerb állampolgár rendelkezett munkavállalási engedéllyel. Rajtuk kívül 1600 kínai, több mint 1000 japán és 860 mongol nemzetiségű kérvényezett magyar zöldkártyát, a németek száma alig érte el a félszázat. Más országokból néhány száz munkavállaló dolgozik Magyarországon.

A magyarországi régiók közül messze Közép-Magyarország vezet a külföldiek munkavállalási engedélyhez kötött foglalkoztatásában. A regisztrált - leginkább szlovákiai - munkavállalók közül viszont a legtöbben a Közép-Dunántúlon dolgoznak. Az összes külföldi 62 százalékát foglalkoztatták Közép-Magyarországon, 19 százalékát Közép-Dunántúlon.
Árfolyamok

EUR: 324.96CHF: 299.19USD: 293.15
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12