Nagy változások előtt az európai haszonállattartás
Fotó: Shutterstock

Kőkemények az uniós állatjóléti szabályok, de mi lesz a gazdák jóllétével?

Elfogadta az Európai Unió Parlamentje (EP) a haszonállatok jólétére vonatkozó jelentést (COM AGRI). Ennek nyomán talán „a világ jelenleg legszigorúbb állatjóléti jogszabályait a valóságban is végre lehet majd hajtani.”


Döntés született az állatjólét uniós szabályozásáról

Az EP 72 százalékos többséggel bólintott rá a COM AGRI-ra az októberben már elfogadott szövegezés csupán kisebb módosításaival. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint ez annak a jele, hogy az EP úgy látja, hogy az uniós gazdálkodók segítségével a világ jelenleg legszigorúbb állatjóléti jogszabályait a valóságban is végre lehet majd hajtani. Az Európai Parlament ezáltal elismeri az állattartók eddigi teljesítményét és ösztönözni kívánja őket erőfeszítéseikben.

A közlemény szerint az állatjólét kérdése folyamatosan fejlődő terület. A szakmai szervezetek szerint alapvető, hogy az ezzel kapcsolatos döntések tudományos bizonyítékokon, egyebek között hatásvizsgálatokon alapuljanak. Ezen túlmenően az EU működéséről szóló szerződés szerint és a szabadpiaci szabályok alapján lehetőséget kell adni a mezőgazdasági termelőknek ahhoz, hogy szabadon értékesíthessék állataikat az EU-ban. Tehát

„a magas európai standardok alapján minden megengedett belpiaci termelési mód elfogadható, és abban sem szabad kivetnivalót találni, ha a magasabb állatjóléti színvonal érdekében tett erőfeszítéseket a gazdák versenyelőnnyé kívánják tenni az EU kereskedelmi partnereivel szemben”

- áll a közleményben. Az írás kitér arra is, hogy az állatjólét a gazdálkodók jólétéhez is kapcsolódik. Ezért fontos a gazdák támogatása abban, hogy a globális piacot fenntartható módon előállított, jó minőségű, megfizethető és biztonságos élelmiszerekkel lássák el.

Bizakodik az európai termelők és termelői szervezetek szövetsége

Az uniós cél az, hogy az állattartók teljesíteni tudják az emelt szintű állatjóléti előírásokat. Ehhez megfelelő átmeneti időszakot és eszközöket szándékoznak biztosítani a számukra.

A közlemény szerint a gazdálkodók és szervezeteik tisztában vannak vele, hogy a fogyasztók bizalma az európai mezőgazdasági és élelmiszer-ágazat termékeinek kiváló minőségében, valamint a magas állategészségügyi és állatjóléti szabványok fenntartásán múlhat. Ezért a COPA és COGECA (az európai termelők és termelői szervezetek szövetsége) bízik benne, hogy a „Termőföldtől az asztalig” (azaz a Farm to Fork) stratégiában foglalt állatjóléti intézkedések felülvizsgálata az egyensúly megteremtése jegyében történik. Tehát olyan lehetőségeket fognak biztosítani a gazdák számára, ami segítheti az állatjóléti előírások betartása mellett a termékeik versenyképességét is.

Ne hagyd ki!