Van, aki egyenesen csodaszerként tekint a húslevesre
Fotó: Shutterstock

Legenda vagy valóság, hogy a húsleves gyógyhatású?

A húslevesnek világszerte számos fajtája van. Egyes kultúrákban ünnepi ételnek számít, valamint több országban úgy tartják, hogy bizonyos betegségek ellen is hatékony. Táplálkozási szakember mondta el, mi az igazság a húslevessel kapcsolatban.


Étvágytalanság ellen is jó a húsleves

A húsleves egyes fajtái sok országban, köztük Magyarországon is rendkívül népszerűek. Hazánkban jellemzően szárnyas-, sertés- vagy marhasúból készítik hagyományos zöldségekkel és fűszerekkel, valamint tésztával fogyasztják. Azonban a világban előforduló variációi gyakorlatilag megszámolhatatlanok.

Coolby Teeman dietetikus, valamint a táplálkozástudomány professzora. Azt a témát boncolgatja a Conversation-ben megjelent cikkében, valóban segít-e a tyúkhúsleves fogyasztása, ha beteg az ember. Mint írja, a leves jellegzetes aromáját az umami adja, ami az ötödik ízkategória az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett. Az umamit gyakran húsos, testes, ”ízes” ízként jellemzik.

Az mfore megjegyzi, a húsban lévő fehérjék építőkövei az aminosavak, a glutamát aminosav pedig az umami ízű ételekben található. A húsleves gyógyhatása pedig összefüggésbe hozható az umamival.

Azoknak, akik felső légúti betegségben szenvednek, gyakran megcsappan az étvágyuk. Ha nem esznek, nem jut hozzá a szervezetük a szükséges tápanyagokhoz, így elhúzódhat a betegségük is. Viszont az umami képes növelni az étvágyat. Emellett segítheti az emésztőrendszer működését is.

Nem mindegy, milyen húsleves

A kutatások szerint a csirkehúslevesnek gyulladáscsökkentő hatása is van. Ha gyulladás jelentkezik a felső légutakban, olyan megfázásos és influenzás tüneteket okoz, mint például az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés és a megvastagodott nyálkahártya. Tehát a húsleves ilyen panaszok ellen is hatékony.

Azonban a szakértő megjegyzi, nem minden húsleves rendelkezik ezekkel a kedvező tulajdonságokkal. Például az ultrafeldolgozott, konzerves változatok nem tartalmazzák azokat az antioxidánsokat, mint a házi készítésű levesek. Emellett a levesben lévő zöldségek is számos vitaminnal és tápanyaggal járulhatnak hozzá az étel pozitív tulajdonságaihoz. Továbbá olyan tésztafélék, mint az eperlevél, vagy a cérnametélt, könnyen emészthető szénhidrátforrások. Energiát adhatnak a testnek és szolgálhatják a szervezet regenerálódását is.

Meleg húsleves fogyasztása, valamint a gőzének a belélegzése megemelheti az orr- és légutak hőmérsékletét is, majd az egyszerű melegvíznél hatékonyabban fellazíthatja a légúti lerakódásokat. Ezt a hatást néhány fűszer fel is erősítheti. Mindezek mellett a leves szerepet játszhat a test rehidratációjában is.

Több konzerves étel is kerülendő

Korábban mi is írtuk róla, hogy számos konzerves élelmiszer közül jónéhány meglehetősen egészséges, azonban nem mindegyik. A már említett konzervbe zárt leveseken kívül sorolunk még néhány ilyen jellegű élelmiszercsoportot.

Paradicsomos bab: Érdemesebb lehet saját paradicsomos babot készíteni a konzerves változat helyett. Az egyébként rengeteg fehérjét és ásványi anyagokat, valamint vitaminokat tartalmazó fehérbab paradicsomos-sós-cukros lében idővel sokat veszít tápanyagtartalmából. Emellett megemeli a vércukorszintet is.

Albacore tonhal: A konzerves tonhalak többsége nagyon egészséges, azonban ez nem jelenthető ki egyértelműen a hosszú úszójú “albacore” fajtát tartalmazó tonhakonzervekről. Az albacore háromszor annyi metilhiganyt tartalmaz, mint a hagyományos tonhal. Ez az anyag nagy mennyiségben fogyasztva ártalmas lehet az egészségre.

Cukrozott gyümölcs: Bár a gyümölcsök jellemzően igen egészségesek, a legtöbb konzervált gyümölcsöt sűrű cukorszirupban tartósítják. A hozzáadott cukorral kapcsolatos problémákról például ebben a cikkünkben írtunk.

Ne hagyd ki!