Legújabban kacsák estek áldozatul egy magyar gazdaságban a madárinfluenzának
Forrás: Shutterstock

Támad itthon a madárinfluenza, kacsák tízezrei estek áldozatul

Pecsenyekacsák tízezreit kellett leölni egy szabolcsi gazdaságban, miután bebizonyosodott a madárinfluenza jelenléte az állományban. Románia is érintett lehet a fertőzés terjedésében.


Tovább terjed a hazai gazdaságokban a madárinfluenza

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfalu egyik gazdaságában ütötte fel a fejét a madárinfluenza a közelmúltban. A gazdaságban először arra lettek figyelmesek, hogy a kacsák takarmány- és vízfogyasztása jelentősen csökkent, valamint megemelkedett az elhullások száma is – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.

Laboratóriumi vizsgálatok után a Nébih szakemberei január 18-án megállapították, hogy madárinfluenza-fertőzés terjed a gazdaságban. Ezt követően elrendelték a nagyjából 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-állomány felszámolását.

A gazdaság körül egy három kilométeres sugarú védő-, valamint egy tíz kilométeres sugarú megfigyelési területet állítottak fel a szakemberek. Mivel Csengerújfalu határmenti település, mindkét zóna átnyúlik Romániába. A hazai főállatorvos ezért értesítette a fertőzésről a szomszédos ország állategészségügyi hatóságát is.

A Nébih a közleményében felhívja a baromfitartók figyelmét arra is, hogy a betegség bárhol felütheti a fejét az országban. Ezért kéri a gazdákat, hogy ügyeljenek baromfiállományuk védelmére és tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Emellett említést tesznek arról, hogy továbbra is kötelező a baromfik zártan tartása az ország azon területein, ahol nagyobb eséllyel előfordulhatnak újabb megbetegedések.

Ilyen, ha elér egy gazdaságot a madárinfluenza

December végén írtunk a nemzetközi pulykapiac egyik megatározó vállalatáról NAGISZ Zrt-ről. A nádudvari központú cég elsősorban tenyésztojás (12 millió tojás/év) és napospipe (1,5–2 millió egyed/év) előállításával, valamint kereskedelmével foglalkozik, ebben a szektorban pedig a hetedik legnagyobbak a világon. Tavaly tavasszal azonban náluk is felütötte a fejét a madárinfluenza.

A vírus amellett, hogy tetemes kárt okozott, érzelmileg is megviselte a gazdasaságban dolgozókat. Senki nem volt közülük arra felkészülve, hogy meg kell semmisíteniük a baromfiállományt. Elmondásuk alapján azóta sem tudtak túllépni a fájdalmas emléken.

Pozitív fejlemény volt azonban, hogy az üzleti világ megértette a helyzetüket és melléjük álltak a partnereik a bajban. Ők pedig hozzáláttak a madárinfluenza okozta kiesés következményeinek a kezeléséhez. Azonban kiesett a tenyésztésből 2 hónap, valamint a következő 3 hónapban végre kellett hajtaniuk a fertőtlenítést is. Azóta azonban új állatállománnyal termelnek a nádudvari telepükön.

Nagy károk az országban

A múlt hónapban ebben a cikkünkben írtunk arról is, hogy 2020-ban összesen 4 760 776 baromfit kellett levágni a hazai gazdaságokban, mivel az állattartó telepeken megjelent a madárinfluenza H5N1-es vírusvariánsa. Az elhullott állatok között a víziszárnyasok esetében volt a legnagyobb a veszteség, hiszen közülük 3 195 308 egyedet kellett akkor leölni. Az érintett állattartók azonban kártérítést kaptak. Mintegy 14 milliárd forintot fizettek ki nekik a veszteségeik miatt, ami nagyjából 3 ezer forintot jelent szárnyasonként.

Tavaly tavasszal pedig 746 594 állatot kellett leölni a járvány miatt. A vírus őszi felbukkanása óta pedig 758 293 madár életét oltották ki december közepéig. A tavaszi veszteségek elsősorban házityúk-állományokat értintettek, az őszi járvány azonban javarészt kacsák vesztét okozta. Azok a gazdák, akik állományát 2021 tavaszán érintette a járvány, a múlt havi adatok szerint megközelítőleg 1,4 milliárd forint kártérítést kaptak.

Ne hagyd ki!