Az állattartásban is komoly problémákat okoz a csapadékhiányos időszak
Fotó: Shutterstock

Nem csak a növénytermesztést sújtja az aszály

Térdre kényszerítheti az aszály az állatartókat is. A klímaváltozás és a folyamatos vízhiány hatalmas problémákat okoz a hazai szektorban. Emellett napjaink gazdasági nehézségei is rosszul érintik a magyar gazdákat. Nem kivétel ez alól a tavalyi év állattenyésztője és női agrárvállalkozója sem.


Több nehézséggel néz szembe a hazai állattartás

Kiskunfélegyháza külterületén gazdálkodik Fekete Benő, aki tavaly a Portfolio Csoport Év állattenyésztője díját is megkapta. Magyarország egyik vezető húsmarhatartó vállalkozásának feje 1600 hektár gyepterületet művel és egy 800 anyatehénből és szaporulatából álló Limousine húshasznú szarvasmarha-állománnyal gazdálkodik. Mindezekhez pedig egy Limousine és Blonde d'Aquitaine törzstenyészet társul – írja az Agrárszektor.hu.

A gazdaságban extenzív tenyésztés folyik, ezért az inputanyagok jelentős drágulása kevésbé érintette őket. Annál nagyobb gondot jelent a klímaváltozás, és az ahhoz köthető, egyre gyakoribb aszályos, vízhiányos időszak, mint amilyen a mostani.

Míg eddig a területeinkről be tudtuk takarítani a téli takarmányunkat, addig ma az összeset vásárolni kell, és ez nem az orosz-ukrán háború, vagy a megváltozott gazdasági helyzet következménye, hanem az aszályé és a folyamatos vízihiányé

- nyilatkozta Fekete Benő.

A gazda szerint az is rontja a helyzetüket, hogy azokat a vízgazdálkodási rendszereket, amelyeket az állam korábban kiépített, nem célszerűen használják. Próbálnak egyeztetni a természetőrökkel arról, hogy hogyan lehetne megóvni a talajvizet, illetve milyen biodiverzitást kellene létrehozni ennek érdekében. Telepíthetnének például erdőket a környéken, de radikális lépések még nem történtek.

Az extrém aszály és a gazdasági helyzet miatt a kiskunfélegyházi vállalkozásnak át kellett gondolnia a beruházásait is a közelmúltban. Elhalasztották például a vágóhíd és az elletőistállók megépítését.

Éves terv hetente változó árakkal?

Számos problémával küzd a hazai növénytermesztés is. Tavaly Nemes-Nagyné Vas Andrea, a NEMES családi vállalkozás ügyvezetője kapta meg a Portfolio Csoport az Év női agrárvállalkozója díját. A hölgy üvegházas kertészeteket üzemeltet a férjével, mintegy 30 hektáron. Elsősorban paradicsomot termesztenek Szeged közelében, azonban előfordul náluk a fejessaláta, a kígyóuborka és a kaliforniai paprika is.

A vállalkozó arról számolt be, hogy elképesztően megemelkedtek a termelési költségei az elmúlt hónapokban, azonban nem csak az energiaárak, az inputanyagok és a munkabérek növekedése jelent gondot. Az árakkal szinte lehetetlen előre kalkulálniuk.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, amikor éves üzleti tervet, beszámolókat kell készíteni a bankok számára, hiszen a korábbi évek kiszámíthatóságát nem tudjuk előre vetíteni

- nyilatkozta az üzletasszony.

Mint hajtató kertészet, a cégnek muszáj heti árakkal dolgoznia. Azonban a termékeiket legfeljebb öt napig tudja tárolni, utána kereskedelmi forgalomba már nem bocsájtható.

A legnagyobb mértékben a villamosenergia ára, a műtrágya árak, a csomagolóanyag, karton árak, az üzemanyag árak, illetve a logisztikai díjak változtak ebben az évben, itt közel 200-400 százalékos áremelésről beszélhetünk

- sorolta Nemes-Nagyné Vas Andrea.

A családi vállalkozás úgy próbálja növelni a bevételeit, hogy igyekszik javítani a hatékonyságán.

Ne hagyd ki!