Az ördögszekér-laskagomba (Pleurotus Eryngii) Európában igen drága csemege
Fotó: Shutterstock

Van remény, hogy olcsóbb lehet egy kedvelt élelmiszer előállítása

Új kínai termék forradalmasíthatja az ördögszekér-laskagomba (Pleurotus Eryngii) termesztését. Az ázsiaiak olyan termesztő zsákot fejlesztettek ki, amelynek használatával a gomba előállítási költségét jóval a jelenlegi árszint alá képesek vinni. Jelenleg a termék európai bevezetésén dolgoznak.Ez a zsák lehet az európai laskagomba-termesztés jövője?

Kína laskagomba-termelése óriási, azonban ritkán találkozhatunk vele a magas előállítási költsége, valamint a nemzetközi karanténszabályok miatt az európai piacokon. Ez a helyzet azonban a jövőben megváltozhat a gomba előállítására és értékesítésére szakosodott kínai Beixian Agricultural Science and Technology cég fejlesztése nyomán – írja a freshplaza.de.

„Kínában egész évben termesztik az ördögszekés-laskagombát. Az optimális hőmérséklet-, fény-, víz- és levegőviszonyokat mesterségesen hozzák létre a számára a gazdák, ezért nem befolyásolják például az időjárási viszonyok a termést. A termesztésük tehát nem évszakfüggő, azonban rengeteg energiát felemészt. Viszont mi, a korábbi termesztési-eljárásnál sokkal hatékonyabb gombatermesztő zsákokat hoztunk létre. A Grow Bags a szójaliszt, a kukoricaliszt, a búzakorpa, a kukoricacsutka és a fűrészpor mellett tartalmazza a gomba spóráit is”

– nyilatkozta az ázsiai cég szóvivője. A szakember arról is említést tett, hogy jelenleg a vállalatuk 70 ezer zsákot gyárt Kínában. A termékek elkészülte után pedig nagyjából két hónappal szedhetőek le róluk a gombák, zsákonként akár fél kiló is.

A szakértő emellett a gombazsák költségeiről is beszélt. Elmondta, hogy ők a terméket körülbelül 0,35 eurónak (125 forint) megfelelő jüanért kínálják. Ha feltételezzük, hogy egy zsákon fél kiló gomba terem, akkor két zsákra van szükség egy kiló ördögszekér-laskagomba előállításához, ami 0,7 euró, vagyis 250 forint lehet (a termelés és a nemzetközi szállítás során persze több, egyéb költség is felmerülhet). Németországban a gomba előállítási költsége nyolc euró (nagyjából 2900 forint) környékén alakulhat, mivel ott a kiskereskedelmi forgalomban megközelítőleg 25 euróért (9 ezer forint) kínálják a laskagomba kilóját.

A kínai cég jelenleg olyan európai partnereket keres, akik „értik a gombatermesztés folyamatát” és rendelkeznek a termesztéshez szükséges erőforrásokkal, mint például a szükséges berendezések, helységek és csomagoló üzemek.

Ezek a legkedveltebb hazai gombák

Korábban írtunk róla, hogy itthon a Szupermenta program októberi tesztjében összesen 13 tálcás gombát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A termékek között a hagyományos laskagomba is szerepelt, amely a fajták versenyében dobogós helyen végzett. Az itthon legelterjedtebb fehér csiperkegomba mellett öt eltérő fajtájú gomba kedveltségét is tesztelték. Összességében elmondható, minden vizsgált termék „gombabiztos".

A tesztelt gombák közül 12 hazai míg egy külföldi termesztésű volt. A termékeket, hét különböző áruházlánc polcáról, egy üzletlánc központi raktárából, és egy piacról gyűjtötték be a hatósági felügyelők. Nyolcféle fehér csiperkegomba alapos vizsgálata mellett a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, más fajtájú gombákat egymással összehasonlítva milyen eredmények születnek. E szellemben a termékteszt kiegészült a barna csiperkegombával, a portobello-val, a laskagombával, valamint a vadon termő vargánya és galambgombával.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték egyebek között a termékek Salmonella spp, Listeria monocytogenes, a nedvességtartalom, a beltartalmi értékek és növényvédő szerek vizsgálatát. Összesen 4886 laboratóriumi paraméter vizsgálatára került sor. Minden tesztelt termék megfelelt az előírásoknak.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A nyolc fehér csiperkegomba közül, az első helyet az Auchan, a másodikat a Penny, míg a harmadikat az Aldi zöldségpultján kínált termék érdemelte ki.

A fajták versenyében első helyen végzett a vadon termő vargánya gomba. Második helyet a laskagomba nyerte el, míg a kóstolók véleménye alapján a fehér csiperkegomba lett a harmadik.

Ne hagyd ki!