A nyáron megszülethet a kutak engedélyeztetéséről szóló jogszabály
Fotó: Shutterstock

Félmillió kúttulajdonos várja, finisben az új szabályozás

A fúrt kutakkal kapcsolatos törvényalkotás következő szakaszába léptünk, amikor a törvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványokat tárgyalta bizottságunk – mondta Font Sándor országgyűlési képviselő a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságát irányító politikus úgy fogalmazott: minden az elképzelések szerint halad, a végső változatot a "következő hetek egyikében" megszavazhatja a parlament.


Az Infostart felidézi: a törvényjavaslat a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat, valamint a mezőgazdasági öntözési célú kutakat teljes körűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól (kútamnesztia). Ezek a kutak így jogszerűen létesítettnek minősülnek.

A törvénymódosítás a háztartási kutak létesítését és üzemeltetését megkönnyíti azzal, hogy a vízvédelmi szempontból érzékeny vízkészletet érintő területen az 50 méteres mélységet és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetésétaz engedélyköteles körből átsorolja bejelentés-kötelessé.

A törvénymódosítás egyidejűleg a jegyzői engedélyezés alá tartozó azon háztartási kutaknál, amelyek nem érintenek érzékeny vízkészletet, ötven méternél nem mélyebbek és az első vízzáró réteget nem érik el, a jövőre vonatkozóan megszünteti az engedélyezési kötelezettségét.

Font Sándor 500 ezerre becsülte azoknak a kutaknak a számát, amelyek tulajdonosai most jelentős engedményt kapnak.

A baon.hu pontokba szedte az új szabályozást. A 2024. január 1. után létesítendő kutaknál ez lesz az eljárás menete:

Háztartási kút (talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, és az első vízzáró réteget nem éri el, és a vízkivétel nem haladja meg az évi 500 köbmétert): ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, akkor minden engedély nélkül létesíthető a kút.Ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, akkor a megvalósítást be kell jelenteni a területileg illetékes vízügyi hatósághoz.

Gazdasági célú (külterületi) öntöző kutak: ha a létesítés helye szerinti település kockázatmentesnek minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, és a kút talpmélysége az ötven métert nem haladja meg, akkor bejelentést kell tenni a Nemzeti Földügyi Központhoz a kút létrehozásáról. Ha a létesítés helye szerinti település kockázatosnak minősül a 2023. augusztus 31-ig elkészülő vízkészletvédelmi- országtérképen, vagy a kút talpmélysége meghaladja az ötven métert, akkor le kell folytatni a vízjogi engedélyezési eljárást az illetékes hatóságnál.


Ne hagyd ki!