kukorica haj bajusz egészség

Elűzi a fáradtságot, leviszi a vérnyomást, mi meg kidobjuk

Legtöbbször kidobjuk csuhézás után a kukorica haját, vagy ahogy sokan nevezik, a bajuszát. Pedig érdemes megtartani és felhasználni, ugyanis a kukoricabajusz sokat tehet az egészségünkért.


A kukoricabajusz olyan természetes olajokat tartalmaz, amelyek csökkentik a magas vérnyomást, emellett még jótékony klorofill, mangán és kálium is található benne. Éppen ezért már nagyon régóta használják teaként. A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz - írja az Agroinform.

Enyhíti a rovarcsípést

A kukoricahaj vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Nemcsak méregtelenítő hatása van, hanem a vesének, valamint a húgyhólyagnak is kedvez a fogyasztása.

Még a rossz koleszterinszintet is csökkenti, és segít elűzni a fáradtságot.

Külsőleg alkalmazva a teát, a bőr felszínén csillapítja a viszkető, szúró érzést, így remekül enyhíti a rovarcsípéseket, a bőrfertőzéseket, mivel antibakteriális hatóanyagok vannak benne.

Ne csak teaként használjuk

De nem csak teaként fogyaszthatjuk, hanem akár levesbe, salátába, turmixba is keverhetjük. Érdemes összeaprítani és megszárítani, és üvegben, zacskóban tárolni.

Alkalmazható még vesekő és hólyaghomok esetén, foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál is. Köhögés ellen a kukoricabajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel ízesítik, majd forrón fogyasztják.

A kukoricabajusz kivonatával májelégtelenséget is kezelnek. Ezen kívül a kukoricabajusz gyakori alkotórésze a cukorbetegségek elleni, a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek.

Ne hagyd ki!