Magyar sajt kapott rangos nemzetközi elismerést
Fotó: Shutterstock

Az olcsót esszük, miközben csúcsminőséget is gyártunk

Aranyérmet kapott a Vászolyi Sajtmanufaktúra a „sajtok Bocuse D’Or”-jaként számontartott Mondial du Fromage versenyen. A francia és nemzetközi szakemberekből álló zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek, írja a welovebalaton.


A nyertes Balaton sajt tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig két naponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatjuk a sajtgurigákat az érlelőben és sós folyadékkal mossuk a kérgét – olvasható a versenyről szóló közleményben. A Mondial du Fromage versenyt kétévente rendezik meg. A welovebalaton emlékeztett arra, hogy a Balaton sajt 2021-ben is aranyérmet nyert, 2015 óta összesen 4 alkalommal lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán, de volt már hasonló minősítése a frankfurti sajtversenyen is.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a magyar sajtok tavaly jól szerepeltek a szintén rangosnak elismert World Cheese Awards 2022-őn.

Ott összesen 40 ország 4434 sajtjának a bírálata után 98 szuper aranyat (super gold) osztott ki a zsűri. Ezek közül a legjobbnak az érlelt, omlós, tehéntejből készült svájci Le Gruyère AOP surchoix-t választották a Vorderfultigen and affineur Gourmino-tól. A második helyen az olasz Gorgonzola Dolce DOP végzet a De’ Magitól. A dobogó harmadik foka egy holland versenyzőnek, Alde Fryskének jutott a De Fryske sajtkészítményéért.

A versenyen négy magyar sajtot is elbíráltak. Közülük az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár sajtja elnyerte a super gold minősítést, két másik tételük pedig bronz besorolást szerzett. Tolner Kata egyéni vállalkozó Röglyukas Félkemény Sajtja szintén a bronz kategóriában kapott helyet.

A trappista hazánkban a legnagyobb tételben vásárolt sajt, a típus képviselői mégsem dicsekedhetnek a közelmúltban sok szakmai sikerrel. Ennek oka lehet, hogy a legtöbb sajtgyártó és forgalmazó hagyományos (és olcsó) trappistát készít, azonban van annak egy különleges, prémium fajtája is.


Ne hagyd ki!