Kiderült, hol állnak a magyar méhcsaládok az uniós rangsorban
Fotó: Shutterstock

Méhszámlálást tartottak Európában, itt a magyar eredménye

A méhpopulációk és a mezőgazdaság hatékonyabb védelme érdekében az Eurostat felmérte, hány méhcsalád található az uniós országokban, valamint azokon belül a régiókban. Magyarország előkelő helyen szerepel a családok száma alapján készített listán, de szomszédos ország is akad, ahol több méhcsaládot tartanak nyilván, mint hazánkban.


Számba vették az európai méhcsaládokat

Az Európai Bizottság néhány hete jelentette ki, elsődleges feladatának tekinti a növényvédő szerek fenntartható használatának biztosítását és a természet helyreállítását az Európai Unióban. Elismerték, a beporzóknak kulcsszerepük van az Unió élelmezésbiztonságának fenntartásában, valamint a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben. Emiatt fontosnak látták, hogy az Eurostat mérje fel az uniós gazdaságokban a méhcsaládok számát.

A tájékoztatásuk alapján nagyjából 8,1 millió méhcsaládot jegyeztek be az Unióban 2020-ban. Azonban ez a szám biztosan nem teljes, hiszen csak a gazdaságokban lévő családokat regisztrálták. Ráadásul néhány tagálamban (például Németországban) a méhcsaládok nem számítanak a gazdaságok részének.

Hol él az európai méhcsaládok java?

A kutatás rávilágít, egyes országok gazdaságaiban (például Belgiumban, Írországban, Hollandiában, Finnországban és Svédországban) elhanyagolható a méhcsaládok száma. Viszont az Agrárszektor rámutat, az Unióban legnagyobb mennyiségben Romániában élhetnek méhek, ahol 1,5 millió családot tartottak nyilván 2020-ban a gazdaságokban. Mögöttük Olaszország és Görögország következik nagyjából 1-1 millió méhcsaláddal. A három országon kívül Spanyolország (0,9 millió méhcsalád), Bulgária (0,9 millió) és Portugália (0,7 millió) tartozik az uniós élbolyba. A legkevesebb családot pedig Csehországban regisztrálták.

Bár nem kerültünk a lista elejére, de Magyarországon is igen jelentős a méhpopuláció. Mintegy 444 ezer méhcsaládot számoltak a magyar gazdaságokban, amivel hazánk a felsorolás első felében foglal helyet.

Régiókra lebontva a legtöbb méhcsaládot a spanyolországi Extremadurában regisztrálták (több mint 300 ezret). Ezt a területet követi a portugál Norte régió (257 ezer), majd a romániai Nord-Vest régió (251 ezer). A legkevesebb méhcsaládot a csehországi Severozápad számolták, összesen 30-at.

Magyarországon a legtöbb méhcsaláddal (107 ezerrel) az Észak-Alföld gazdaságai büszkélkedhetnek. Őket követi a Dél-Alföld (99 ezer) és a Dél-Dunántúl (80 ezer). A hazai felsorolás végén Pest vármegye (21 ezer), valamint Budapest és környéke (2290) áll.

Drasztikus méhpusztulás Magyarországon

Egyébként rendkívül romlott a méhek és a többi beporzást végző rovar helyzete az elmúlt évtizedben. Ráadásul globális tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának a drasztikus csökkenése.

A beporzók hiányát és annak hatásait Magyarországon közvetlenül érzik a szakemberek. A becslések azt mutatják, a téli méhpusztulás mértéke az elmúlt 15 évben 5-10 százalékról 25-30 százalékra nőtt.

Bárki könnyen segíthet a méhek védelmében. Már az is nagyon hasznos, ha valaki néhány virágot helyez el az erkélyén, teraszán. A beporzók szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július második fele – augusztus vége közé esik, tehát az ekkor virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk

- idéztük Bross Pétert, az OMME elnökét.

Ne hagyd ki!