Részlegesen újraindítja a termelést a legnagyobb romániai műtrágyagyár
Fotó: Shutterstock

Életjeleket ad a műtrágyagyár a szomszédban

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta az Economedia.ro román gazdasági portál.


A marosvásárhelyi műtrágyaüzem elsősorban a földgáz magas ára miatt volt kénytelen leállítani a termelést, és bár tavaly nyáron többször is próbát tett a gyár újbóli beüzemelésére, csak rövid időre sikerült fenntartani a gyártást. A gyár képviselői a bukaresti gazdasági portálnak megerősítették, hogy szerdától a korábbi termelési kapacitás mintegy tíz százalékával indult újra az üzem, a gyártáshoz külföldről importált ammóniát használnak. Az üzem képviselői szerint ez olyan meg nem nevezett országból származik, ahol a földgáz ára jóval alacsonyabb a romániai áraknál.


Közölték, hogy a beüzemelt berendezések néhány napig működnek, majd pár napos szünet következik, míg ismét beszerzik az alapanyagot, utána újra beüzemelik őket. A következő hetekre vonatkozó forgatókönyvet a földgáz-műtrágya árának alakulása alapján döntik el.

Az Azomures Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, az éves román gázfogyasztás tíz százalékát használja el. Az üzem optimális működése idején 1,6 millió tonna műtrágyát gyártott, melynek 75 százaléka a román piacra került, a romániai farmok felét látta el műtrágyával. A 2012 óta a svájci Ameropa csoport tulajdonában levő gyár 1100 dolgozót foglalkoztat.

A horvátországi műtrágyamizériáról ITT írtunk részletesen.


Ne hagyd ki!