Dübörög a traktorpiac, miből költenek a gazdák?
Fotó: Kite Zrt.

Dübörög a traktorpiac, miből költenek a gazdák?

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 90,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. január–márciusi időszakban, ami 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. De most nem a traktorok adták az eladás nagy részét. Hát akkor mi? És miből telik vásárlásra?

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 62 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek.

A termelők, az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz a pályázatok mellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel élhetnek. A jelentős forgalomnövekedésben szerepet játszik továbbá az is, hogy az év elején adtak át számos olyan gépet, amelyeket – a termelés hatékonyságának javítását segítő pályázatok során – korábban rendeltek meg.

A lízingpiac is tovább fejlődött. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint 2023 első negyedévében a mezőgazdasági gépek piaca 11 százalékkal növekedett, ami a kihelyezések értékében, valamint a szerződések számában is tükröződött.

A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 49 százalékkal, a volumen pedig 3,4 százalékkal nőtt

2023 első három hónapjában. A lízingpiac alakulásában az állami támogatások fontos szerepet játszanak 2023-ban is.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkákból a 2023. január–márciusi időszakban a bázisidőszakinál 134-gyel kevesebb, azaz 743 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 32,4 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt a 101–140 LE-s, valamint a 141–190 LE-s kategória képviselte 27, illetve 21 százalékkal.

A 141–190 LE-s kategóriába tartozókból 13, a 191–260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 4 százalékkal bővült a kereslet. A

260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége jelentősen nőtt, kétszerese az egy évvel korábbi eladásoknak.

2023 első három hónapjában – a Datahouse Kft. első forgalomba helyezési kimutatása alapján – a márkák versenyében az éllovas újra a John Deere, a második legnépszerűbb márka továbbra is a New Holland volt, és visszaszerezte 3. helyét a CLAAS. A dobogósokat követi a Solis, nyomában pedig a Fendt következik. Az élcsoportot a Case IH, a Massey Ferguson és a Kubota követi.

2023. január–márciusi időszakban a gabonakombájn-piac jelentősen bővült,

101 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 12,9 milliárd forint értékben, míg 2022 ugyanezen időszakában 46-ot értékesítettek 4,6 milliárd forint értékben.

A kombájnokhoz több, mint kétszer annyi kukoricabetakarító adapter talált vevőre idén márciusig. Napraforgó-betakarító adapterekből háromszorosára nőtt az értékesítés. Az öszszesen eladott 30 betakarító adapter egyharmada származott hazai gyártóüzemből 2023. I. negyedévben.

Ne hagyd ki!