Egyre többen vágnak bele a gyártásába
Fotó: Shutterstock

Régi-új műtrágya tarolhatja le a piacot

2022 rávilágított, mennyire sérülékeny az európai műtrágyapiac. A tavalyi nehézségek és a fenntarthatósági elvárások miatt is egyre inkább fókuszba kerülnek a zöld műtrágyák, egyre többen kapcsolódnak be a gyártásukba.


A zöld műtrágyáké lehet a jövő?

A norvég Yara vegyszergyártó óriás - amely nem mellesleg a világ legnagyobb szintetikus nitrogénalapú műtrágyagyártója - is elszánta magát a fenntarthatóan gyártott, vagyis zöld műtrágya előállítására. A németországi Rostockban fogják készíteni a terméket vízenergia segítségével. Az árut akár már a 2023-24-es szezonban piacra dobhatják.

Manapság az agrárium egyik központi kérdése a mezőgazdaság zöldítése és a fenntartható gazdálkodás. Jelenleg a műtrágya használata adja a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 2,4 százalékát. Erre a problémára jelenthet megoldást a zöld műtrágya, mely a fosszilis forrásokon alapuló műtrágyagyártás alternatívája lehet. Az ilyen termékek előállításához olyan „zöld ammóniát” használnak, amely vízből elektrolízissel kinyert hidrogénből készül.

Az Agrárszektor megjegyzi, az ehhez szükséges technológia nem újkeletű, azonban az elmúlt évszázadban egyszerűbb volt a földgázalapú gyártás. Viszont az elsősorban az orosz-ukrán háborúnak tulajdonítható gázáremelkedés miatt ismét előtérbe kerültek az ilyenfajta megoldások.

Ráadásul tavaly az Európai Bizottság prioritássá tette az európai műtrágya elérhetőségének és megfizethetőségének a biztosítását. Emellett nyilatkozatban ismerte el a műtrágya az élelmiszerbiztonságban betöltött szerepét. A dokumentumban hangsúlyozták a zöld műtrágyagyártás fontosságát is.

Beszállt a Heineken is a műtrágyagyártásba

Egyébként a frissen alapított FertigHy is alacsony szén-dioxid-kibocsátású és kedvező árú műtrágya előállítását tűzte ki feladatául. A céget olyan vállalatok hozták létre közösen, mint az EIT InnoEnergy, a RIC Energy, a MAIRE, a Siemens Financial Services, az InVivo és a Heineken. Az első üzemüket Spanyolországban fogják felépíteni. Később más európai országokban is lemásolnák a gyárat.

Az üzem évente több mint egymillió tonna alacsony szén-dioxid-kibocsátással jellemezhető, nitrogénalapú műtrágyát fog előállítani, 100 százalékban megújuló villamos energiával, zöld hidrogénből. Az építkezés a tervek szerint 2025-ben kezdődik

- idéztük a cég közleményét.

Hozzátették, az EU teljes üvegházhatású gázkibocsátásának a 13 százalékáért felelős a mezőgazdaság. Az európai gazdálkodók több mint 11 millió tonna nitrogénműtrágyát használnak fel évente.

Soha nem volt még ilyen sürgős a szén-dioxid-mentesítés és a műtrágyatermelés kollektív visszaszerzése. 2023-ban számos tényező is arra mutat Európában, hogy elérkezett az idő egy zöldebb és mindenki számára önellátó iparág létrehozásához. A FertigHy igyekszik majd újra kiépíteni az ellenálló képességet a megszakadt ellátási láncokkal szemben, miközben az élelmiszeripari értéklánc szén-dioxid-mentesítésének felgyorsításával elősegíti a mezőgazdasági ágazat szuverenitását és az ellátás biztonságát

- mondta José Antonio de las Heras, a FertigHy vezérigazgatója.

Ne hagyd ki!