Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari napraforgómag (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az egy évvel korábbihoz képest 43 százalékkal magasabb, átlagosan 168 ezer forint/tonna volt július második hetében.

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a nagy olajtartalmú napraforgómag október–novemberi tőzsdei elszámolóára nem változott július 6. és 16. között, egyaránt 168,5 forint/tonna volt. A termény decemberi jegyzése 1500 forinttal 167 ezer forint/tonnára csökkent ugyanekkor.


Lesz tartalék a világban

Az USDA adatai szerint 57 millió tonna napraforgómagot takaríthatnak be a világon a 2021/2022. gazdasági évben. A globális felhasználás 1,2 millió tonnával múlhatja alul a kibocsátást, így a készletek 45 százalékkal (2,8 millió tonna) bővülhetnek a szezon végére. Az Európai Unióban 4,4 millió hektárról (+1 százalék) 9,8 millió tonna (+14 százalék) napraforgómag betakarítására kerülhet sor az idén (Tallage).


The Conversation

Friss

Bogaras döntés forradalmasíthatja a takarmányozási ágazatot

A napokban hatályba lépett egy új EU-s szabály, amely jelentős mérföldkő egy olyan ágazat számára, amely jó ideje szeretne betörni a takarmányozási üzletágba.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!