Friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Jobb, ha magunknál tartjuk az esernyőt a következő napokban

Az előrejelzések szerint a jövő hét végéig számottevő fagy nem valószínű Magyarországon, viszont eső bőségesen érkezhet. A talajhőmérséklet pedig tartósan elérheti a 10 fokos értéket.


Bőséges csapadékra van kilátás

A folytatást a jövő hét közepéig döntően egy mediterrán ciklon alakítja, mely a Dunántúlon már most is jelentős csapadékot okoz. Ma esős idő várható, majd szombattól kezdődően egyik nap több, másik nap kevesebb helyen várhatók záporok, helyenként zivatar is kialakul majd. A jövő hét második felében szárad majd időjárásunk.

A jövő hét közepéig összességében a Dunántúlon 25-40 mm, a Dunától keletre 15-25 mm eső valószínű. Így a talajok nedvességtartalmának további jelentős növekedése várható. Az esős idő miatt magas lesz a páratartalom, hosszan vizes lesz a növények levele, így a gombás megbetegedések valószínűsége is növekszik.

A hőmérséklet éjszakánként jellemzően fagypont fölött várható, legfeljebb a fagyzugos helyeken fordulhat elő gyenge fagy. Ma napközben nyugaton csak 8 fok körüli, míg keleten, délkeleten 18-20 fok körüli értékek lesznek jellemzők, majd szombattól nagyjából a 13-20 fokos sávban várhatók a maximumok. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlagértéke a jövő hét végig országszerte 10-12 fok között valószínű – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt héten csütörtökön még télies időjárásunk volt egy kelet felől fölénk forduló légörvény hatására. Az ország keleti felén esett eső, havas eső, hó vegyesen, északkeleten péntek reggelre a Bodrogköz területén, a Nyírségben és a Hajdúságban 5-10 cm-es hóréteg is összegyűlt. Az ország nagy részén egész télen nem esett ennyi hó, de az említett területeken is többfelé most alakult ki az idei „tél” legvastagabb hótakarója. Pénteken a havazás, havas eső a Dunántúlra is átterjedt, de ott már nem maradt meg tartósan, és szombatra a hegyvidéki területek kivétel máshol is elolvadt. Szombaton sokfelé, vasárnap már kevesebb helyen esett, majd hétfőn és kedden záporok alakultak ki. Az elmúlt 10 nap során az ország nagy részén 5 és 20 mm közötti csapadék hullott, a délnyugati tájakon esett kevesebb. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege a legtöbb helyen pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, ez alól a Dél-Alföld, Baranya és a Kisalföld térsége kivétel, de utóbbi területen is sokat csökkent a hiány. A talajok felszín közeli rétege az ország keleti, északkeleti harmadán sokfelé sáros, telített, elsősorban a Tisza mentén ismét növekedni kezdetek a belvízzel elöntött területek. A középső és mélyebb talajrétegek országszerte jó vízellátottságúak.

A hőmérséklet a múlt hét nagy részén 5-8 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. A hét közepi erős, csütörtökön a Duna-Tisza közén -4 és -7 fok közötti fagyok után péntektől már csak kevés helyen hűlt fagypont alá a levegő, de a borongós, csapadékos időben pénteken és szombaton napközben sem volt több 5-7 foknál. Vasárnaptól több fokkal emelkedett a hőmérséklet, és ezen a héten már 15 fok körül alakultak a maximumok. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt héten végig 10 fok alatt alakult, a héten már melegedett a talaj, jelenleg 10 fok körül alakul a hőmérséklete.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, a repce pedig bimbós, kezd virágozni, néhol már sárgába borult táblákat is látni.

A nyári kapás növények vetését a hideg idő hátráltatta eddig.

A gyümölcsösök fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak. Sokfelé virágzik az őszibarack, a cseresznye, a meggy, a szilva, míg az alma még többnyire bimbós. A múlt hét közepi fagyok megfelelő védekezés nélkül sokfelé okoztak károkat a már elvirágzott és a virágzó gyümölcsösökben. Komolyabb tavaszi fagyok a jövő hét végig nem valószínűek, jó eséllyel túl vagyunk a veszélyes időszakon.


Ne hagyd ki!