Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Még bolondozhat velünk az időjárás

Marad a meglehetősen változékony időjárás az előttünk álló héten. Ma éjjel, valamint péntektől újabb záporok várhatók.


Egyes területeken hűvösebb idő, máshol forróság várható az országban

Az előttünk álló héten is igencsak változékony időjárásra számíthatunk. Ma estére, majd a hét végére érkezik egy markáns frontrendszer. Utóbbi akár napokig a térségünkben maradhat. A frontokkal csapadék is várható majd nagy területi változékonyság mellett. A hét végén akár nagyobb mennyiség is eshet.

A hőmérséklet csúcsértéke a mai napon 26-32 fok között várható, majd szerdára pár fokot visszaesik. Csütörtökön és pénteken nagy különbség lehet az északnyugati és délkeleti országrész között: északnyugaton 25-28, délkeleten 35 fok közelében tetőzhet a hőmérséklet. A hét végére országos lehűlés valószínű, vasárnap már csak 21-26 fok közötti maximumok várhatók – írja az Országon Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt héten több alkalommal is előfordultak hazánkban záporok, zivatarok. Helyenként károkozó vihar is kialakult nagy széllel és jéggel. Kiterjedtebb csapadék kedden, szerdán és vasárnap fordult elő. Az elmúlt tíz napban összességében nagy területen hullott 20-50 mm csapadék, a Dunántúlon, valamint délen helyenként ennél is több esett. Az Alföld középső tájain azonban néhol még 10 mm sem jött össze. Az elmúlt harminc napos csapadékösszeg jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén, többlet a Dunántúlon és az északkeleti országrészre jellemző. A talajok nedvességtartalma növekedett az elmúlt héten, a fölső 20 cm-es réteg a középső országrész kivételével jól átnedvesedett, a mélyebb rétegekben is ezen a területen van jelentős hiány. Aszály nagyjából a Budapest – Dunaújváros – Kecskemét – Szolnok – Jászberény térségben van. Nyári szántóföldi növényeink ezen a területen már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, ahol még országszerte kielégítő a víztartalom.

Hétfőn még nagy területen alakult 30 fok fölött a hőmérséklet csúcsértéke. Szerdán hidegfront érkezett, közel 10 fokkal esett vissza a felmelegedés. Csütörtökön és pénteken reggelre többfelé hűlt 10 fok alá a levegő hőmérséklete. Pénteken-szombaton erősödő nappali felmelegedés, vasárnapra pedig újabb hidegfront érkezett, több fokos lehűlést hozva.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A búza aratása a végéhez közelít, de még vannak vágatlan táblák. A tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal, ugyanakkor a beérett termés többször megázott, a minősége így romlott.

A kukorica a legtöbb helyen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen szépen fejlett. Az elmúlt napok csapadéka rendkívül sokat számított ezeknek a kultúráknak is, de az Alföldön sürgős csapadékra lenne szükség az optimális fejlődésükhöz, egyelőre a mélyebb talajrétegben még találnak némi nedvességet.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 880 és 1030 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 50-100 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest viszont már csak 0-40 foknap, az elmúlt időszakban sokat csökkent. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!