Mégis kevesen termesztik Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Nagy király vagy, ha tudod, mi az a Beauregard

Küllemre hasonlít a burgonyára, de az íze inkább a sütőtökre emlékeztet. Magyarországon igen népszerűvé vált az elmúlt években az édesburgonya, avagy a batáta. Jó a piaca és a hozama is, mégis kevesen termesztik a hazánkban.


Az előző évtizedben lett népszerű hazánkban a batáta

A Somogy megyei Berzencén termeszt nagyobb mennyiségben édesburgonyát a Kovács család. Amikor 2012-ben elkezdtek foglalkozni a Közép-Amerikában őshonos batátával, szinte magyar nyelvű szakirodalma se volt a növénynek. Viszont a kereslet rohamosan emelkedett.

Már 25 hektáron állítunk elő édesburgonyát, főleg a Beauregard fajtát. Erre mutatkozik a legnagyobb igény a vásárlók részéről. Ez a világ egyik legnépszerűbb édesburgonya fajtája, egyfajta standard az édesburgonyák között. A Louisianai Egyetem fejlesztette ki 1987-ben. A gumók formája ovális, héjuk világosbarna, húsuk narancssárga színű, ízük édes, zamatos, leginkább a sütőtökhöz hasonlítható

- nyilatkozta Kovács János az Agroinformnak.

Kovácséktól manapság batátagumó és palánta is rendelhető. Utóbbiból nagyjából 2 ezer darabot értékesítenek évente, elsősorban Beauregard fajtát.

Nagy a kereslet a batátára, mégis kevesen termesztik

Az elmúlt két évben gyengébb volt a termés. 20-25 tonna lett hektáronként, amiből 10 tonna körüli a „pultos", piacos áru. A többi inkább csak feldolgozásra alkalmas. Ezért teremtettük meg a feltételeit az édesburgonyaliszt és chips előállításának, a projekt már célegyenesbe fordult, jelenleg a chips receptúráját finomítjuk. A liszt iránt nagy az érdeklődés a hazai és a külföldi piacon, azzal már előbbre járunk, de mutatkozik érdeklődés a chips után is

- tette hozzá a gazda.

Elmondta, a betakarítás gépesíthető lenne, de a gumók héja rendkívül sérülékeny. A sérülések pedig jelentősen rontják a tárolhatóságot. Ezért inkább kézzel takarítanak be, de úgy igen munkaigényes. Felszedés után a gumók hőkezelést kapnak azért, hogy a sérülések beparásodjanak, így tovább maradnak tárolhatók.

Megjegyezte, a batáta 20 Celsius fokos átlaghőmérsékleten fejlődik szépen. Leginkább akkor, ha az kitart legalább 100 napig.

A piaci igény megvan a batátára. A hazai termelőkből nincs elegendő idehaza az említett termelési nehézségek miatt. Ráadásul egy-két hektáros termelő nagyon nem is tud bejutni a multikhoz, nagyon komoly minőségbiztosítási követelményeket kell teljesíteni. Pedig már ekkora terület is szép bevételt hoz, ha a feltételek adottak. A jövő esetükben az integráció, ha több kistermelő értékesítési szövetkezetet hoz létre

- mondta Kovács János.

Ne hagyd ki!