Kezdődik a szüret Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Indul a szüret! Vajon milyen lesz az idei évjárat?

A héten kezdődik a szüret a Villányi Borvidéken. Nem egy fő fajtával, de egy igen kedvelt szőlővel, a korai érésű Irsai Olivérrel kezdik a betakarítást. Az is kiderült, nem kell túl sokat várni ahhoz, hogy elkészüljenek az első idei borok.


Irsai Olivérrel kezdődik a szüret Villányban

Az idei csapadékos, de meleg, párás időjárás több gombabetegség kialakulásának is kedvezett hazánk borvidékein. Nem kerülték el az ilyen jellegű problémák Villányt sem, ahol a napokban kezdődik a szüret.

A peronoszpóra tíz évente szokta felütni a fejét a borvidéken, legutóbb itt négy-öt éve volt, és most is megjelent. Ez borvidéki szinten nagy terméskiesést nem jelent, viszont termelői szinten igen. Ahol ugyanis megcsúsztak a növényvédelemmel, akár a kézimunkával, akár a permetezéssel, ott komoly problémát okozott. Vannak most is olyan ültetvények, ahol abszolút nyoma sincs a peronoszpórának, de jellemzően néhány százalékos mennyiségi vesztést okozott a termelőknek. Borvidéki szinten még így is átlagos termésmennyiséggel számolhatunk

- nyilatkozta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára a Bamának.

Hozzátette, a gazdáknak továbbra is foglalkozniuk kell a növényvédelemmel, elsősorban a közép és a késői érésű fajtáknál. Azonban a napokban kezdetét veszi a szüret az olyan korai érésű szőlőfajtákkal, mint az Irsai Olivér. Ez nem egy alapfajta a Villányi borvidéken, viszont igen népszerű. Az Irsait más fehérszőlők követik, illetve a rozé alapanyagai, elsősorban a menoire. Ezekből a szőlőkből akár már szeptemberben elkészülhetnek az első idei borok.

Ahol megoldható, ott gépi betakarítás lesz. Nagy Gergely megjegyezte, valamennyi termelőnél cél a fokozott gépesítés, aminek a legfőbb oka a jelentős munkaerőhiány.

Már látszik, merre indul idén a bor és a szőlő ára

Nagyon kedvezett az időjárás a gombás fertőzéseknek, a peronoszpórának és a lisztharmatnak vagy a fekete rothadásnak. Ezért nagyon sok borvidéken nagyon komoly mennyiségi és minőségi problémák lesznek. Ez az erős fertőzési hullám május óta tart, vannak olyan gazdálkodók, akiknek sikerült nagyon magas költséggel megvédeni a szőlőjüket, de a fiatal ültetvényekben elsősorban a szőlők jelentős része domboldalakon helyezkedik el, ahol az óriási mennyiségben hirtelen lezúduló csapadék komoly eróziót okozhat. A talajt teljes mértékben gyommentessé kell tenni az első egy-két évben, ezáltal fokozott az erózió veszélye

- idéztük Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnökét július végén.

Hozzátette, néhány területen jégkárok is előfordultak, valamint a sok csapadék a gyomok elterjedésének is kedvezett. Ráadásul felgyorsult a szőlő növekedése is, ami szintén nem előnyös folyamat. Mindezek mellett jelentős drágulással is szembe kellett nézniük a szőlészeknek, borászoknak. Például emelkedtek az energiaárak, a munkabérek, valamint a növényvédőszerek ára is megugrott.

Vannak olyan részei az országnak, ahol már most kijelenthető a terméskiesés. A lisztharmat nem csak a termés mennyiségét befolyásolja negatív irányba, hanem ebből a szőlőből nem lehet jó bort készíteni. Jelen körülmények között mindenképpen számíthatunk a szőlő és ezáltal a bor árának emelkedésére is

- tette hozzá a szakértő.

Ne hagyd ki!