Csökkent, de még mindig magas a búza ára
Fotó: Unsplash

Csökkent, de még mindig magas a búza ára

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 18 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 62,6 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május utolsó hetében.

A USA agrárminisztériumának (USDA) májusi előrevetítése szerint a világ búzatermése és felhasználása egyaránt 789 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, így a világ búzakészletei változatlanul 295 millió tonnára tehetőek a szezon végére. A kibocsátás az Egyesült Királyságban (+46 százalék), Argentínában (+16 százalék), Ukrajnában (+14 százalék), Brazíliában (+9 százalék), az Európai Unióban (+6 százalék), Pakisztánban (+5 százalék), az Egyesült Államokban (+3 százalék) és Kanadában (+1 százalék) emelkedhet.


​A franciák nem számítanak jó termésre

A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint áprilisban néhány melegebb időszakot leszámítva az átlag alatti hőmérséklet és az aránytalan csapadékeloszlás sem teremtett kedvező feltételeket a búza és az árpa vegetatív fejlődéséhez. Az Európai Unió legnagyobb búzatermelő tagországában, Franciaországban az egy hónnappal korábbihoz képest csökkentették a termésvárakozásokat, mivel a május eleji esőzések nem kompenzálták teljesen a hideg és száraz időjárás hatásait, ami leginkább az ország déli és közép-nyugati területeit érintette.

Romániában, Bulgáriában és Spanyolországban az időjárási körülmények kedvezőbbek voltak a nővények fejlődése szempontjából, így a termésvárakozások kissé felfelé módosultak. Összességében az Európai Unióban (EU27) továbbra is 129,6 millió tonna búzatermést jeleznek a szakemberek az idén. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 238–255 dollár/tonna tartományban mozgott május 24. és június 4. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/ MATIF) a termény fronthavi jegyzése 205–219 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor

Ne hagyd ki!