Szakértő magyarázta el a hazai szamóca drágaságának okát
Fotó: Shutterstock

Ezért kerülhet ötször annyiba a magyar eper, mint az import

Számos magyarországi üzletben négyszer-ötször annyit kérnek a hazai eperért, mint a külföldiért a napokban. Szakértő mondja el, mivel magyarázható a rendkívüli árkülönbség.


Ilyenkor költséges előállítani a magyar epret

Négyszer-ötször annyiba kerülhet a magyar eper, mint a külföldi a magyarországi boltokban a napokban. A szakértő szerint az árkülönbség elsősorban a helyi klimatikus adottságokkal magyarázható.

Magyarországon a szamócaszezon április elején, vagy a hónap első felében kezdődik. Idén a korai kitavaszodás miatt 1-1,5 héttel előrébb van a szamócaszezon is. Helyenként akár két héttel is, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban. De Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem

- idézi Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének rádiós nyilatkozatát a 24.

Hozzátette, a gyümölcsöt üvegházban vagy fóliaházban meglehetősen drágán lehet előállítani, ami visszaköszön a bolti árban.

Ellenben Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban hónapokkal korábban kezdődik az eperszezon, mint nálunk. Ezekben az országokban most túlkínálat van szamócából, így sokszor nyomott áron próbálják értékesíteni azt.

Az eper jelenlegi fogyasztói ára 5-6 ezer forint kilogrammonként. Viszont a szezon közepére 1000-1500 forintra mérséklődhet. A legalacsonyabb eperárak május közepén várhatók Magyarországon.

Bevált a talajmentes termelés a szamócatermesztő olasz gazdáknak

Egyébként a Nicofruit csoport nagyjából 30 vállalkozást és 90 hektárt összefogó szövetkezet Olaszország déli, Basilicata régiójában. Elsősorban szamócát és kivit termesztenek. Amíg korábban a növényházaikban takarófóliás bakhátakban termeltek, újabban modernebb termeléstechnológiával kísérleteznek.

Az eper talaj nélküli termesztése hatékonyabb és kedveltebb módszer, mint a hagyományos, ágyásos termesztés

idéztük Gabriele Nicodemót, a Nicofruit csoport egyik vezetőjét a napokban.

Az általuk használt rendszer lényege, hogy az ágyasokat kényelmes magasságban és csíramentes termesztőközegben alakítják ki. A növénysorokat úgy helyezik el, hogy ne árnyékolják egymást. Így tövenként akár 1 kilogramm epret be tudnak takarítani. Ezzel szemben korábban, a hagyományos ágyásokban 650 gramm körüli hozamot értek el. Azonban ezzel a módszerrel egységnyi területen 50 százalékkal több növény termeszthető, tehát gyakorlatilag megduplázták a felületre vetített termésmennyiséget.

Emellett a gyümölcsök betakarítása is sokkal könnyebb, hiszen nagyjából derékmagasságban vannak az ágyások. Valamint a növényházban meglehetősen „steril” viszonyok teremthetők a vegyszermentes termeléshez.

Ne hagyd ki!