Egyre többen termesztik hazánkban a korábban egzotikusnak számító gyümölcsöt
Fotó: Shutterstock

Van, aki takargatja magát vele, de teát is lehet főzni belőle

Korábban elsősorban a mediterrán országokban voltak elterjedtek a fügefák, azonban a klímaváltozás hatására hazánkban is egyre gyakrabban találkozni lehet a növénnyel. Kevesen tudják, hogy nemcsak a gyümölcse ehető, hanem a levele is felhasználható például tea készítésére.


Jövője lehet hazánkban a füge termesztésének

Magyarország klímájának megváltozásával egyre kedvezőbbé válnak a feltételek a füge termesztésére idehaza. Ezért sem meglepő, hogy egyre több kert dísze a fügefa.

A termésének igen magas a rosttartalma, ráadásul B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt és káliumot is tartalmaz. Mindezek miatt fogyasztása igen kedvezően hathat az egészségre. Például segítheti az emésztést, meggátolhatja a székrekedést, segíthet normalizálni a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, részt vehet az erek megóvásában, illetve csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, egyes kutatások szerint a fügefa gyümölcse mellett a levele is jótékonyan hathat a vérnyomásra. A leveleiből készült tea felveheti a harcot az övsömör, a májcirózis, a szemölcsök, a magas vérnyomás, a gyomorfekély és a különböző bőrbetegségek ellen. Az is bizonyított, hogy a fogyasztása csökkenti a vércukorszintet és a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának kockázatát.

Jöhet a magyar földimogyoró is?

A füge mellett a klímaváltozás nyertese lehet hazánkban például a földimogyoró is. A Debreceni Egyetem agrárkarán végzett kisparcellás kísérletek és elemzések szerint az egy hektárra vetített terméshozam (3,3–3,6 tonna) a világ földimogyoró-termesztő országainak élbolyába pozicionálhatja Magyarországot.

Az egyetem kutatásainak a célja jelenleg a fajtanemesítés, a végső feladatuk pedig az, hogy a nemesített földimogyoró bekerüljön a Nemzeti Fajtajegyzékbe és az uniós jegyzékbe is.

Pisztáciát is termesztenek a Balaton környékén

De a füge és a mogyoró mellett akár a pisztáciának is lehet jövője a hazánkban. Badics László a Balaton térségében foglalkozik pisztácia-termesztéssel. A tavalyi, rendkívüli aszályt rengeteg növénye megsínylette, azonban a pisztáciája a legjobban termők közé tartozott.

Ennek ellenére az a véleménye, hogy a termesztése továbbra is igen rizikós hazánkban. A növény a hosszú, forró nyarakat szereti, amit 2022-ben megkapott. Azonban a többnapos esők miatt a legmelegebb hónapokban jelentősen csökkenhet a termésmennyiség. Emellett a párás levegőt sem kedveli, valamint csak a lazább, vulkanikus talajban lehet sikeresen termeszteni.


Ne hagyd ki!