Jól jött az eső a szántóföldi növényeknek
Fotó: Shutterstock

A kukorica, a kalászosok és a gyomok is meghálálják az esőt

Az elmúlt hét nagy mennyiségű csapadéka országszerte feltöltötte a talajt nedvességgel. A Medárd-nap környéki esők egyaránt jól jöttek a kalászosoknak és a gyorsan fejlődő nyári kapás növényeknek, de a már lekaszált réteken is újrasarjadt a fű. Az, hogy a következő negyven nap mennyire lesz csapadékos még kérdéses, de az előttünk álló héten szárazabb időre van kilátás, a hét második felében elsősorban a keleti országrészben várhatók esők, záporok. A hőmérséklet nem emelkedik számottevően, a kánikula még várat magára. Agrometeorológiai előrejelzés.Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy méretbeli különbségek vannak a táblák között.


Az előttünk álló hét első felében száraz időre van kilátás, csütörtökig csak kevés helyen fordulhat elő egy-egy zápor, majd csütörtöktől ismét növekszik a csapadékhajlam, de főként a keleti országrészben számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. A hét végéig a Tiszántúlon valószínű 5 mm-t meghaladó mennyiség. A talajfelszín száradását, szikkadását főként ma segíti élénk, a Tiszántúlon erős szél, keddtől mérséklődik a légmozgás, és csak péntektől élénkül, néhol erősödik meg ismét.

A hét eleji lehűlés után csak lassan melegszik az idő, napról-napra csak kissé erősödik a nappali felmelegedés, és még csütörtökön is csak 21-26 fok várható. A hét második felében a felhősebb és csapadékosabb keleti országrészben maradnak a 20 fokot alig meghaladó maximumok, míg a naposabb nyugati tájakon ekkor már 26-29 fokig melegszik a levegő. Így a hőösszegek látványos növekedése a héten sem indul meg.


Ne hagyd ki!