Nagyon nem olcsó beruházás, de néhány éven belül megtérülhet
Fotó: Shutterstock

Öt ok, amiért a jövő nagy üzlete lehet a gombatermesztés

Igen pénzigényes egy modern gombafarm kialakítása, valamint a mostani energiaárak mellett jellemzően jelentős költségekkel jár a termesztés is. Azonban több ok szól amellett, hogy miért lehet a jövő egyik sikerágazata.


Nem olcsó a modern gombafarm

Több pénzügyi befektető fontolgatja a napjainkban, hogy beszáll a gombatermesztésbe. A modern gombafarm felépítésének költségei viszont vitathatatlanul magasak, mivel speciális épületet és berendezéseket igényel a termelés. Egy átlagos, 9500 négyzetméter termőterület kialakításához szükséges beruházás jelenleg 5,7 millió euróba kerülhet. A gombapiac összetett éves növekedési rátája azonban 9,7 százalékos lehet a 2022-2030-as időszakra vonatkozó előrejelzések szerint. Emellett más érvek is szólnak a gombatermelés mellett – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

1. Vegán és vegetáriánus étrendek, valamint húspótló élelmiszerek alapanyaga

Németországban 25,5 millió kg volt az elfogyasztott húspótló gomba mennyiség 2020-ban, ami 82 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az Egyesült Államokban pedig a lakosság körülbelül 10 százaléka tartja magát vegánnak vagy vegetáriánusnak.

A gombáknak „húsos” állaguk van, tápanyagokban gazdagok, és fogyasztásuk után teltségérzetet adnak, ezért igen népszerű húspótló élelemiszerek készülnek belőlük.

2. Egészséges étrend részei lehetnek

A gombák B2-, B3-, folsav-, B5-vitamint, foszfort, szelént, rezet, káliumot, antioxidánsokat tartalmaznak, ezért a nagyon egészséges élelmiszerek közé tartoznak. Emellett fogyasztásuk csökkentheti egyes betegségek kialakulásának a kockázatát.

3. Növekszik a kereslet a D-vitaminra

A koronavírus-járvány alatt és után igen népszerűek lettek a D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők, hiszen erősíthetik az immunrendszert. A gombák képesek ezen vitamin előállítására, ha ultraibolya (UV) sugárzásnak vannak kitéve, például természetes napfénynek vagy UV-lámpának, így az belőlik is kinyerhető, akár az elfogyasztásukkal.

4. Umami íz az ételekben

Az umamai az ötödik (és igen kellemes) íz az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellett. A shiitake gombában található nukleotid-guanozin-monofoszfátnak (GMP) umami íze van. Az umami kiemeli az édes ízeket és csökkenti a kesernyés jelleget.

5. Fenntarthatóság

A gombatermesztés fenntartható módon is lehetséges. Egy kilogramm gomba előállításához (egyebek mellett) csupán 6,8 liter vízre és körülbelül egy kilowattóra energiára van szükség. A kutatók szerint részben emiatt a gombatermesztés az egyik legfenntarthatóbb élelmiszer-termelési forma.


Ne hagyd ki!