Friss, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Hőhullámmal és esővel is kell számolni a héten

Ezen a héten érkezik az idei első hőhullám! Csapadékra főleg pénteken van esély, de nagy valószínűséggel nem fog az egész országban esni.


Meleg, de kissé csapadékos időszak jöhet

Az előttünk álló héten elszórtan fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar, majd pénteken egy hidegfront hatására átmenetileg megnő a csapadék kialakulásának esélye. A csapadék záporos formája miatt annak területi eloszlása nagyon egyenetlen lesz, helyenként felhőszakadás is kialakulhat, míg egyes területek teljesen kimaradhatnak az esőből.

A hét nagyobb részében napos, száraz idő lesz, tartós levélnedvesség és magas páratartalom nem valószínű, a talaj is tovább szárad. Számottevő légmozgás is csak a hidegfronthoz kapcsolódóan, az után várható: péntektől vasárnapig erősödik meg sokfelé az északaisra forduló szél. A hőmérséklet péntekig emelkedik, a csúcsértékek helyenként a 35 fokot is meghaladhatják. A hét végére pedig mintegy 5-8 fokkal érkezik hűvösebb levegő – írja a met.hu.

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló héten csak elszórtan fordult elő csapadék hazánkban, az is főleg keleten, északkeleten. A Tiszaháton 20-35 mm is lehullott, de az ország jelentős részén egyáltalán nem, vagy csak jelentéktelen mennyiség esett. A harminc napos csapadékösszeg egyre nagyobb területen fordul át hiányba a sokéves átlaghoz képest, főleg az Alföldön 30-50 mm-es elmaradás is előfordul. A 90 napos összegben is az Alföldön van 20-50 mm-es hiány, az ország nagyobb részén 30-100 mm-es többlet a jellemző. A talaj sokat száradt az elmúlt héten, a felszín csak északkeleten sáros. A felső fél méteres talajréteg hazánk nagyobb részén még kellően nedves, viszont kisebb körzetekben, főleg az Alföld középső területein, melyek kimaradtak a júniusi záporokból, például Szolnok környékén már száraz.

A napi átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásostól 1-3 fokkal továbbra is elmaradt, a maximumok többnyire 20 és 25 Celsius fok között alakultak, csak a hét végére melegedett 25 fok fölé a levegő. A hét első felében még 10 fok alatti minimumok is előfordultak.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, a búza a tejes érés, az őszi árpa pedig a viaszérés fázisába lépett. Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Helyenként a sok eső miatt megdőlt táblák is vannak, innentől kezdve száraz, meleg idő lenne az optimális.

A kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy különbségek vannak a táblák között. Napraforgóból például előfordulnak már csillagállapotban lévő táblák is, de van 20-30 cm-es állománymagasság is. Ezekre az kultúrákra is jól jön a meleg, napos idő.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 380 és 480 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ez az elmaradás az elmúlt napokban tovább nőtt: 50-110 foknappal a tavalyi értékektől, és a sokéves átlaghoz képest is van egy 50-90 foknapos). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!