Hét napra vonatkozó, időjárás-előrejelzés érkezett!

A hét első felében változékony, nyári időben lesz részünk többfelé záporokkal, zivatarokkal. Pénteken csökken a csapadékhajlam, de igen magas lesz az UV sugárzás.


Záporok, zivatarok öntöznek

A következő napokban is meleg, de változékony időben lesz részünk záporokkal, zivatarokkal. Ma és holnap országszerte sokfelé kell záporokra, néhol heves zivatarokra számítani néhol felhőszakadásokkal. Csütörtökön már főként a keleti országrészre lesz jellemző a csapadék. Péntektől csökken a csapadékhajlam, a hétvégén már száraz időben lehet haladni az aratással, viszont nagyon magas lesz az UV sugárzás.

A szél főként zivatarok környezetében támad fel, ezen kívül csütörtökön a Dunántúlon, pénteken és szombaton pedig keleten élénkülhet meg. A hőmérséklet nem változik számottevően, hajnalonként 15-20 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig jellemzően 27-31 fok közötti értékeket mérhetünk, csütörtökön és pénteken lehet ennél 1-2 fokkal kevésbé meleg – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Így alakult az elmúlt napok időjárása

A mögöttünk álló héten kedden és szerdán majd szombaton és vasárnap többfelé fordult elő csapadék az országban, a hétvégén a zivatarokat néhol felhőszakadás is kísérte, ugyanakkor a középső országrészben nagy területen egyáltalán nem, vagy csak alig esett. Az elmúlt hetek csapadékára jellemző volt az igen nagy területi változékonyság, a gyakori lokális felhőszakadások miatt kis területen belül is hatalmas különbségek alakultak ki a lehullott csapadékmennyiségben. Az elmúlt harminc nap során nagy területen 20-60 mm-es többlet, míg máshol 15-40 mm-es hiány alakult ki a sokéves átlaghoz képest, míg az elmúlt kilencven nap csapadékösszege a Dunántúlon és az Északi-középhegység nagy részén több volt az ilyenkor szokásosnál, az Alföld jelentős részén viszont elmaradt attól. A talaj nedvességtartalmában is számottevő területi különbségek mutatkoznak. A felszín közeli réteg főként az ország északkeleti harmadán valamint délnyugaton sáros, az Alföldön azonban kritikusan száraz területek is előfordulnak, ahol a felső fél méteres talajréteg a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40 százalékát tartalmazza. A fél méternél mélyebb talajréteg még országszerte jó vízellátottságú.

A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakult. A hét közepén még egy hidegfront hatására a legmelegebb órákban is csak 24-27 fokig melegedett a levegő, majd péntektől már 27-31 fok közötti értékeket mérhettünk.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az árpa mellett egyre többfelé kezdik aratni a búzát és a repcét is. Sokfelé száraz idő kedvezett az érés végének és a betakarítási munkák kezdetének, bár a korábbi nagy csapadékokból adódóan többfelé vannak megdőlt táblák is. Az aratásra meleg, száraz idő lenne az ideális a folytatásban, de a legtöbb helyen ebből csak a meleg lesz adott.

A kukorica és a napraforgó számára viszont jól jöttek a hétvégi záporok, szépen növekednek az állományok. A kukorica néhol már címeres, a napraforgó pedig egyre többfelé kezd virágozni.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 540 és 650 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak keleten, délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és az elmúlt héten tovább nőtt ez az elmaradás. A tavalyi évhez képest 70-130 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül egy héttel később következnek be a szokásosnál.


Ne hagyd ki!