Friss időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Ismét számottevően megváltozik az időjárás

Itt a legújabb, hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés! A péntek és a szombat helyenként még fagyveszélyes hajnalokat hoz, majd a hét végétől a délnyugatira forduló áramlással felmelegedés és újabb országos csapadék valószínű.


Fagyveszélyes éjszakák után enyhülés és újabb kiadós csapadék

Az előttünk álló egy hét során kezdetben még marad a hűvös, csendes, őszi idő, majd vasárnaptól a délnyugatira forduló intenzív áramlással egyre enyhébb és több hullámban is igen nedves légtömegek érkeznek hazánk fölé. Pénteken csak északkeleten lehetnek futó záporok, a szombat száraznak ígérkezik, a legtöbb napsütés ezeken a napokon várható. Vasárnaptól egyre több felhő érkezik, és már akkor is, de leginkább hétfőtől újabb országos, kiadós csapadék valószínű – írja a met.hu.

A jövő hét közepéig nagy területen hullhat újabb 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső. A talaj tehát tovább töltődik nedvességgel, a mélyebb rétegekben még bőven van hiány. A szél szombattól délire, délnyugatira fordul, napközben megélénkül, keddtől időnként megerősödik. Az eddigieknél kevésbé felhős péntek és szombat éjjel lehet a leghidegebb a héten, akkor többfelé alakulhatnak ki talajmenti fagyok, sőt a fagyzugos helyeken már 2 m-es magasságban is előfordulhat rövid hajnali fagy.

Vasárnaptól mérséklődik az éjszakai lehűlés. A maximumhőmérséklet a péntekre várható 15-20 fokról emelkedik, a jövő hét elején a részben napos területeken akár 23-24 fok is lehet, a tartósan esős területeken viszont kevéssel 20 alatt marad. Csütörtökön kezdődhet újabb lehűlés.

Így alakult az előző napok időjárása

Az elmúlt hét második fele és e hét hétfője is országszerte csapadékosan alakult: hazánk délkeleti, mintegy négyötödén 20 mm-t meghaladó eső hullott, de délen és keleten nagy területen esett 30-40 mm-t meghaladó mennyiség, sőt délnyugaton helyenként a 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege főleg keleten haladja meg a sokéves átlagot. A felszín közeli talajréteg gyakorlatilag az egész országban teljesen telítetté vált, és egyre nagyobb területen jut a középső és mélyebb rétegekbe is a nedvességből. A mezőgazdasági aszály országszerte megszűnt.

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt héten csütörtökön még 25-30 fokig emelkedett, majd péntektől jelentős lehűlés kezdődött. Az egész nap borús és csapadékos időben helyenként a csúcsérték még a 15 fokot sem érte el, de napsütésben is 20 fok alatt maradt. A szél mérséklődésével az éjszakák jelentősen hűltek, ma reggelre országszerte 10, sokfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet. Sőt Nógrádban helyenként 0 fokig hűlt a levegő.


Ne hagyd ki!