Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett

Csendes, mérsékelten meleg, jobbára napos, kora őszi időt ígérnek a következő napok elszórt záporokkal, számottevő csapadék nélkül. Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett!


Őszies arcot mutatnak az első szeptemberi napok

A következő 5-7 napon mérsékelten meleg, többnyire száraz idő várható. A hét végéig elszórtan előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, majd a jövő hét közepéig még ennyi sem, így területi átlagban számottevő csapadék nem valószínű. Vasárnap és hétfőn várható több felhő, egyébként jobbára napos idő várható.

A hét végéig kissé melegszik a levegő, a hőmérséklet csúcsértéke szombaton 26 és 31 fok között valószínű, majd a jövő héten 24-30 fok lesz a jellemző – írja agrometeorológia előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálta (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A múlt hét második felében forró, nagyrészt száraz idő uralkodott hazánkban, komolyabb záporok, zivatarok a Dunántúl északi felén péntek hajnalban alakultak ki. Hétfő este egy közeledő frontrendszer hatására igen heves, sokfelé károkozó zivatarok alakultak ki a Dunántúlon. Kedden és szerdán újabb záporos csapadékgócok alakultak ki, immár kelet felé terjedően is. A lehullott csapadék mennyisége 5 és 20 mm között alakult, a Dunántúlon nagy területen és a Tiszántúl északi részén 20-40 mm is leesett, míg helyenként Baranyában és a Békéscsaba – Szolnok – Jászberény – Ózd vonal széles sávjában alig valami. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege északon, északnyugaton többletet, míg Somogyban és Baranyában, illetve az Alföldön többfelé 10-30 mm hiányt mutat. A talajok sokat nedvesedtek a héten: a felső 20 cm-es talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, az Alföldön maradtak száraz foltok, a mélyebb rétegek is az Alföldön, főleg a Tiszántúlon és Szolnok – Jászberény térségében kritikusan szárazak. A nyárvégi aszály által érintett területek nagysága sokat nem változott, az Alföld érintett területei ezúttal sem kaptak nagyobb esőt.

A hőmérséklet jóval magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, az idei harmadik hőhullám vasárnap érte el tetőfokát, mikor az idei nyár legmelegebb napján az Alföld nagy részén 37-39 fok közé forrósodott a levegő. A hőség hétfőn előbb a Dunántúlon, kedden már másfelé is mérséklődött, szerdán a Dunántúlon már csak kevéssel 20 Celsius fok fölötti értékek voltak a jellemzőek, és keleten is 30 fok alatt maradt a maximum.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica és napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. Augusztus első hetének bőséges csapadékának is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica többnyire a viaszérés állapotában jár, elkezdődött a levelek száradása, bár Miskolc környékén még sokfelé teljesen zöldek a táblák. További csapadékra lényegében már nincs szüksége ennek a növénynek.

A napraforgó a citromérés, növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadék már nem kívánatos a napraforgónak.

Az őszi káposztarepce vetése is elkezdődött, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1220 és 1400 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik (8. ábra). Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 90-140 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg kis elmaradás és már előny is van hazánkban. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.


Ne hagyd ki!