Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett

Változás várható az időjárásunkban a hét közepétől. Csütörtökön az országban többfelé, a hét további részében elszórtan számíthatunk esőre, záporra és a hőmérséklet is visszaesik pár fokkal.


A hét közepétől öntözhetnek esők, záporok

Ma és szerdán még nem változik számottevően az időjárásunk. Főként fátyolfelhők zavarhatják a napsütést, de csapadék szerda estig nem várható, a meleg azonban pár fokkal fokozódni fog. Szerda este éri el hazánkat északnyugat felől a változást hozó hidegfront, így akkor az északnyugati, nyugati országrészben már előfordulhat egy-egy zápor, zivatar.

Csütörtökön az említett front átvonulását többfelé kíséri majd eső, zápor, zivatar, és az északiasra forduló szél is megélénkül. A hőmérséklet 24-29 fok közé esik vissza, északon, és nyugaton lehet ennél kissé hűvösebb.

Péntektől változékony, többé-kevésbé napos időben lesz részünk fátyol- és gomolyfelhőkkel, melyekből elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke 25 fok körül, a hétvégén kevéssel afölött alakul majd, a minimum értékek továbbra is 10-15 körül valószínűek, a hét közepén lehetnek ennél kissé enyhébbek az éjszakák - írja agrometeorológiai előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Így alakult az előző napok időjárása

A mögöttünk álló egy hétben egy Európa nagy részére kiterjedő anticiklon hatására túlnyomóan derült, száraz, az ilyenkor szokásosnál melegebb időben volt részünk. Csapadék sehol sem hullott hazánkban, de az Alföld déli, délnyugati tájain és a Dunántúl nagy részén szeptemberben még egyáltalán nem esett, a keleti, északkeleti országrészben is csak a hónap első napjaiban voltak záporok, zivatarok. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege néhány nagyobb felhőszakadás által érintett folt kivételével az ország nagy részén jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, sokfelé a sokéves átlag fele sem esett, és a 90 napos csapadékösszeg is csak kevés helyen mutat pozitív anomáliát. A felszín közeli talajréteg jellemzően még jó vízellátottságú, bár az Alföldön vannak már kritikusan száraz területek. A középső és mélyebb rétegek a Dunántúl keleti, délkeleti tájain és nagy területen az Alföldön is igen szárazak, a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40 százalékát tartalmazzák, bár az ősz eleji időszakban ez elég jellemző.

A hőmérséklet napközben egész héten a nyarat idézte, a hét második felében kissé melegedett is az idő, a hétvégén 28-31 fok közötti maximumokat mérhettünk. Az egyre hosszabbodó éjszakákon azonban jellemzően 10-13 fokig hűlt le a levegő, csak a magasabban fekvő területeken és vízpartok környékén volt ennél kissé enyhébb az idő.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

A kukorica és napraforgó érését gyorsította az augusztus végi hőhullám. Az augusztus első hetében hullott bőséges csapadéknak is köszönhetően sokfelé igen szépen fejlettek az állományok. A kukorica fajtától függően az érés különböző fázisaiban jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat, de vannak táblák, ahol még a zöld levelek vannak túlsúlyban. A napraforgó a növényszáradás fázisában van, erre is jellemzőek a jól fejlett állományok. További csapadékra már nincs szüksége sem a kukoricának sem a napraforgónak, a mostani meleg, száraz idő kedvezően hat az érésre.

Az őszi káposztarepce vetése folyamatban van, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez az ország nagyobb részén kedvező a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, az Alföldön vannak az ideálisnál szárazabb területek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1330 és 1540 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg: a tavalyi évhez képest mintegy 80-120 foknap a hiány. A sokéves átlaghoz képest a nyár végére zárkózott föl a hőösszeg, jelenleg már 10-30 foknap előny a jellemző. Mindez azt jelenti, hogy a növények „utolérték magukat”, az érés fázisa már a szokásos időpont körül történik.


Ne hagyd ki!